Передплата 2024 «Добрий господар»

Нові умови для пацієнтів із психічними захворюваннями

КНП «Стебницька міська лікарня» до початку медичної реформи вважалась малоперспективною

Був час, коли у відділі охорони здоров’я виконавчих органів Дрогобицької міської ради, у чиєму підпорядкуванні перебувають медичні заклади Дрогобича та Стебника, серйозно задумувались над тим, щоб даний заклад закрити.

Тоді, у 2018 році, вважалось, що лікарня не має майбутнього. Це, звісно ж, не всім подобалась. Найперше — колективу Стебницької лікарні, більшість членів якого втратили б працю. Дякувати Богові, біда оминула лікарню. Справжнім порятунком для стебницьких медичних працівників та всіх їх потенційних пацієнтів стала медична реформа в Україні. Рідко де реформаторські зміни призвели до таких кардинальних поліпшень лікувальної роботи, як у Стебнику, де тепер функціонує низка відділень регіонального значення: інфекційне, де лікують хворих на ковід, ЛОР та психоневрологічне. До цих спеціалізованих підрозділів скеровують пацієнтів не лише зі Стебника, який входить до складу Дрогобицької ОТГ, а й хворих з чотирьох інших розташованих у Дрогобицькому районі ОТГ: Трускавецької, Бориславської, Меденицької та Східницької. Часом — і з інших територій.

Нові кадрові та організаційні підходи виправдовують себе. Це особливо виразно виявилось тоді, коли фінансувати медичні заклади почали за новим принципом — не за кількістю ліжкомісць у медзакладах, як було до реформи, а за конкретно виконану роботу, яка, як і у всіх країнах із розвинутою медициною, вимірюється за допомогою нового показника — реально пролікованих хворих. Після цього у Стебнику перестали пасти задніх. Лікарня не просто почала заробляти гроші. Тут, визначившись із пріоритетами, спромоглися дещо із заробленого відкласти на реалізацію привабливих для себе проєктів. Як наслідок, упродовж нетривалого часу вдалося зробити якісний стрибок у всіх компонентах стаціонарного лікування. За допомогою фінансової підтримки Дрогобицької міськради та спонсорів придбали сучасне обладнання і апаратуру, по-новому, виходячи із стандартів західної медицини, оснастили палати для хворих. Все тут змінилось. Навіть коридори, не кажучи вже про палати, стали просторішими та світлішими.

Найсвіжішим прикладом вагомих позитивних змін, які упродовж останнього часу відбулися у КНП «Стебницька міська лікарня», стало недавнє відкриття капітально відремонтованого психоневрологічного відділення. Воно на базі даного медичного закладу функціонує із 1999 року. Привітати колектив відділення у, по суті, новому приміщенні прибули керівник департаменту охорони здоров’я Львівської обласної військової адміністрації Орест Чемерис, міський голова Дрогобича Тарас Кучма, представник Дрогобиччини у Верховній Раді, народний депутат України Орест Саламаха, багато інших гостей. Побачене після проведеної керівником лікарні Наталією Стецик маленької екскурсії відділенням та розповіді про зміни, які тут відбулись, приємно вразило.

Перше, на що всі звернули увагу, — умови перебування хворих. У відділенні функціонує сім палат. Загальна пропускна здатність — 20 ліжкомісць. Одна з палат, як було наголошено, наглядового типу. Вона призначена для лікування важкохворих пацієнтів, за якими 24 години на добу доглядає «прописана» у палаті медична сестра. Нове відділення у Стебнику, за словами Ореста Чемериса, запрацювало якраз тоді, коли в цьому є чи не найбільша потреба. Пацієнтів із психічними захворюваннями та ментальним розладом побільшало. Найчастіше психоневрологічну підтримку та певного лікування у такому спеціалізованому закладі потребують як наші військові, які повертаються із зони бойових дій, так і внутрішньо переміщені особи. Для таких пацієнтів важливим фактором успішного лікування є перебування у комфортних умовах. Тиша, увага та тактовність медперсоналу роблять диво.

Схожі новини