Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Раніше роздавали продукти, але не всі були задоволені такою допомогою

У будинку матері та дитини «Незламні матусі» вагітним і породіллям вручили ваучери на купівлю продуктових наборів

Отець Іван Данилів вручає ваучер на суму 1500 гривень молодій породіллі.
Отець Іван Данилів вручає ваучер на суму 1500 гривень молодій породіллі.

«Високий Замок» розповідав, як торік у січні, і перед тим у грудні благодійна організація «Здійснити мрію» разом з волонтерами з Eleos-Lviv у центрі Львова годували гарячими обідами безхатьків і осіб, які у силу різних життєвих обставин опинилися за межею бідності. А на додачу привозили і одяг, щоб люди могли собі підібрати куртку чи светр, взуття…

З повномасштабним вторгненням росії в Україну благодійники ще дужче активізувалися. І тепер не лише пакують цілі автобуси продуктів і «гуманітарки» і відправляють у зону бойових дій, а й годують-одягають тих, хто тимчасово переселився до Львова.

А цього разу волонтери з Eleos-Lviv спільно з німецькими благодійниками відвідали центр для вагітних та породіль «Незламні матусі», що на вулиці Над Джерелом. Що привезли тимчасово переселеним жінкам і їхнім дітям, журналістці «ВЗ» розповів керівник Eleos-Lviv отець Іван Данилів.

— Наш проєкт допомоги внутрішньо переміщеним особам діє три місяці, — каже отець Іван. — У Львові внутрішньо переміщених осіб є понад 150 тисяч. Намагаємося охопити якомога більше таких людей, щоб роздати допомогу. От за три місяці відвідали два модульні містечка, роздавали і продовжуємо роздавати також ваучери на купівлю продуктів біля храму. Раз на два тижні 200 осіб можуть отримати такий ваучер. Цього разу спільно з благодійниками з Німеччини ми відвідали будинок, у якому оселилися жінки з дітьми. Це будинок матері і дитини «Незламні матусі». У будинку є 12 жінок, частина з яких — вагітні, інші - з немовлятами і неповнолітніми дітками.

Захищені і щасливі...
Захищені і щасливі...

— Скільки часу можуть у такому будинку жити молоді мами?

— Пів року після народження дитини. А далі їм пропонують житло у модульному містечку чи у гуртожитку.

— Що цього разу вручали жінкам при надії і породіллям?

— Ваучери на суму півтори тисячі гривень, які можна отоварити в одному зі супермаркетів нашого міста, з яким укладено відповідну угоду. Раніше ми роздавали продукти, але не всі були задоволені таким видом допомоги. Хтось хотів більше фруктів-овочів чи, навпаки, м’яса. Тому вирішили перейти на ваучери і жінка сама вирішить, що потрібно їй та її дитині. Вона прийде у магазин, набере у кошик те, що захоче на цю суму, окрім тютюнових і алкогольних виробів.

— Закупи можна робити два рази?

— Ні. Це одноразовий ваучер. Якщо наберуть більше, різницю змушені будуть доплатити особисто. Можуть просто набрати смаколиків — до душі, бо ж у центрі матері і дитини «Незламні матусі» вони отримують повноцінне триразове харчування.

Публікацію підготовле­но в рамках проєкту «Ми з України!», ініційованого На­ціональною спілкою журна­лістів України.

Схожі новини