Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Які напої можуть спровокувати рак?

Горнятко гарячого чаю або кави, особливо рано-вранці - популярний вибір, який може обернутися вкрай небезпечними наслідками

Вчені вважають, що річ не у самому напої, а в його темпе­ратурі. Якщо пити дуже гаря­чі напої, то можна спровокува­ти низку серйозних проблем зі здоров’ям, у тому числі рак.

Вживання дуже гарячого на­пою може пошкодити горло і стравохід. Після цього на сли­зовій оболонці шлунка можуть з’явитися рубці, які згодом по­гіршать самопочуття і викличуть відчуття дискомфорту. Остан­ні дослідження також свідчать, що онкологічні захворювання пов’язані з гарячими напоями.

Вчені протягом десяти ро­ків спостерігали за станом ор­ганізму людей віком від 40 до 75 років. За цей час вони виявили серед 50 тисяч людей 317 ви­падків онкологічних новоутво­рень.

З’ясувалося, що всі, хто за­хворів, вживали приблизно три горнятка чаю щодня, темпера­тура якого становила 60 граду­сів і вище.

Фахівці радять не заварю­вати як зелений, так і чорний чай окропом. Замість цього поширеного способу краще розбавляти напій теплою во­дою або чекати 5 хвилин, щоб рідина охолола. Її температу­ра повинна трохи перевищу­вати температуру тіла, тобто мати приблизно 40 градусів. Це дозволить унеможливити пошкодження внутрішніх ор­ганів.

Схожі новини