Передплата 2024 ВЗ

Хто став лавреатом Нобелівської премії-2022 з фізики?

  • 04.10.2022, 14:45
  • 1 049

Нобелівську премію з фізики здобули Ален Аспект, Джону Ф. Клаузер та Антон Цайлінгер

Фото зі сторінки премії
Фото зі сторінки премії

Вони стали лавреатами престижної наукової премії за дослідження у квантовій механіці. Вчені зробили експерименти, в яких дві частинки поводяться як єдине ціле — навіть коли розділені.

У 2021 році премію з фізики також отримали троє вчених — Сюкуро Манабе, Клаус Хассельман та Джорджо Парізі — за проривні відкриття у розумінні комплексних фізичних систем та моделювання клімату Землі.

Цьогоріч учені розділять як приз 10 мільйонів шведських крон (приблизно 900 тисяч доларів).

Троє цьогорічних лауреатів провели новаторські експерименти з використанням заплутаних квантових станів, де дві субатомні частинки поводяться як єдине ціле, навіть коли вони розділені.

75-річний француз Ален Аспект працює в Університеті Париж-Сакле та Політехнічній школі Палезо. 79-річний американець Джон Клаузер керує власною компанією у Каліфорнії. 77-річний Антон Цайлінгер працює у Віденському університеті.

Так званий Нобелівський тиждень традиційно відбувається у Стокгольмі на початку жовтня. Премія з фізики — друга з тих, що вручають. Минулорічну Нобелівську премію з фізики отримали троє вчених, які поглибили наше розуміння складних систем, зокрема — клімату Землі.

Днями Нобелівський комітет присудив премію з фізіології та медицини шведу Сванте Паабо за його роботу щодо еволюції людини. Опісля — вручення в галузі фізики, хімії, літератури, і наприкінці тижня оголосять лавреата Нобелівської премії миру, ним може стати не лише фізична особа, а й навіть організації. Це єдина премія, яку присуджує не Шведська, а Норвезька Академія наук.

З 1969 року з ініціативи Банку Швеції присуджують також щорічну премію з економіки пам’яті Альфреда Нобеля, хоча в його заповіті цю категорію спочатку не прописали.

Фізика була першою галуззю науки, згаданою у заповіті Альфреда Нобеля. У ньому йшлося, що премію з фізики повинна надавати Шведська королівська академія наук.

Її заснували у 1739 році. Наразі у ній перебувають приблизно 450 шведських та 180 іноземних учених.

Членів Нобелівського комітету призначає Академія раз на три роки.

Схожі новини