Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Авто, яке коштувало як тисяча пляшок горілки»

«Горбатому Запорожцю» виповнилося 62 роки

Фото Євгенія Кравса
Фото Євгенія Кравса

У Музеї техніки «Ретрогараж» святкували черговий день народження української ретроавтівки — малолітражного «Запорожця ЗАЗ-965», який виготовляв Запорізький автомобільний завод. У народі цю машинку називали «Горбатим».

На святкування запросили кількадесят дітей-сиріт та дітей із родин вимушених переселенців з Дніпропетровської, Харківської, Запорізької, Луганської і Донецької областей. Пригощали дітлахів святковим тортом із символікою «Горбатого», а для охочих організували вивчення правил дорожнього руху.

«Ми гарно відзначили 62-ту річницю випуску першого українського малолітражного авто „Запорожець ЗАЗ-965“, — розповів „ВЗ“ організатор заходу, представник України у комісії історичних автомобілів Міжнародної автомобільної федерації (FIA) Євген Кравс. — Неабияк вразив костюмований конкурс „Елеганції“ — ретрокостюми епохи випуску „ЗАЗ-965“. У рамках святкувань презентували автомобіль ЗАЗ-965, який цього року вперше презентував Україну на ралі історичних авто у Монте-Карло. Українці вперше взяли участь у цих престижних змаганнях. Я і моя дружина Світлана здолали засніжені серпантини французького Провансу й Монако, зокрема кільце Валанс-Валанс протяжністю 470 км і три альпійські перевали».

Досьє «ВЗ»

ЗАЗ-965 «Запорожець» — перший серійний український автомобіль, який випускав Запорізький автомобілебудівний завод «Комунар» із 1960 по 1969 роки. Позиціонувався як малолітражний автомобіль. Початкова вартість ЗАЗ-965 — 1800 радянських карбованців. З роками ціна авто змінювалася, але завжди приблизно дорівнювала вартості тисячі пляшок горілки… Через свій «іграшковий» вигляд «Горбатий» був героєм анекдотів, у яких «конкурував» із «Мерседесом» і боявся… собак.