Передплата 2024 ВЗ

Помер відомий заслужений журналіст України і театральний критик

  • 30.09.2022, 20:15
  • 1 266

Помер Олег Вергеліс — заслужений журналіст України, театральний критик та мистецький оглядач

Олег Вергеліс. Фото із соцмереж
Олег Вергеліс. Фото із соцмереж

Про це повідомив у соцмережах режисер Олесь Санін.

«Сьогодні перестало битися велике серце Олега Вергеліса. Прощавай друже. Вічна пам‘ять», — написав він.

Відомо, що Вергеліс останнім часом довго хворів, пише «Детектор медіа».

2 вересня колега та активістка благодійного фонду «Прихилити небо» Юлія Самборська повідомила, що журналіст потрапив до лікарні. Ще 29 вересня вона у соцмережі просила здати кров для Олега Вергеліса. Проте наразі причину смерті не оприлюднили.

Олег Вергеліс — український журналіст, театральний і кінокритик, мистецький оглядач, письменник, публіцист, редактор відділу культури тижневика «Дзеркало тижня» та педагог. Він також був членом Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки журналістів України.

«Сказати, що він є знаковою фігурою в українському театральному просторі - це не сказати нічого. Сьогодні він став легендою», — так написали у Національній спілці театральних діячів.

Вергеліс працював у багатьох українських редакціях. Зокрема, він був багаторічним редактором відділу культури «Дзеркала тижня», а також писав для видань «Профіль», «Главред», «Український театр», «Українська культура», «Культура і життя», «Київські відомості» тощо.

У 2009 році Олег Вергеліс став лауреатом Всеукраїнського конкурсу ЗМІ «Золоте перо» за найкраще висвітлення культурного життя країни у газеті «Київські Відомості».

У 2010 році отримав Міжнародну літературну премію імені Юрія Долгорукого, а у 2011-му — Гоголівську премію Національної спілки письменників України. Був володарем спецвідзнаки «Золоте перо» від Національної спілки театральних діячів України «за творчий внесок та благодійність».