Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Покриє листом і снігом

  • 14.10.2022, 07:00
  • 961

14 жовтня — свято Покрови Пресвятої Богородиці

14 жовтня – Покрови Пресвятої Богородиці
14 жовтня – Покрови Пресвятої Богородиці

Воно важливе не тільки у церковній традиції, а й народній. Особливу шану мало серед козаків, українського війська. І тепер наші бійці схиляють голови під Покров Пресвятої Богородиці, просять заступництва та ласки.

В основі свята — реаль­на подія з X століття, яка сталася у Влахернах, біля Царгорода. Місто взяли в облогу сарацини (араби). Християни молилися у хра­мі всю ніч. Ураз з’явилася Богородиця і над головами присутніх простягнула свій омофор (покров). Це ви­довище бачили тільки двоє - Андрій та Єпіфаній. Але покров став добрим зна­ком майбутньої перемоги. Християни справді прорва­ли облогу й відтіснили во­роже військо.

День перед Покровою був останнім днем праці безземельних селян-най­митів. Великі землевласни­ки винаймали їх для сіль­ськогосподарських робіт зі свята Літнього Миколи (22 травня). А на Покрову розраховувалися з ними, «укладали угоди» (усна до­мовленість) на наступний рік.

Починаючи з Покрови, масово справляли весілля. Адже зібрано врожай, тож було чим частувати гостей.

За фенологічними спо­стереженнями, на Покрову більшість дерев уже стоять безлистими. Хіба що дуб не поспішає розлучатися зі своєю поруділою «одежею». Цього дня також може ви­пасти сніг. Але він довго не протримається. Тому ка­жуть:

  • Покрова покриє землю листом і снігом.
  • Якщо на вишнях ще тримається листя — очікуй­те теплої зими; опало — хо­лодної.
  • Перший сніг на Покро­ву скоро розтане — зима за­бариться, однак буде сніж­ною.
  • Яка погода на Покрову — такою видасться зима.
  • Зранку вітер із півдня, а після обіду північний — по­чаток зими буде теплим, але згодом похолоднішає.

Тарас ЛЕХМАН.