Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наші книжки купують переважно жінки, «витрачаючи гроші чоловіків»: сексистські заяви гендиректора Yakaboo обурили українок

  • 29.09.2022, 13:50
  • 1 594

Гендиректор українського книжкового онлайн-магазину Yakaboo Іван Богдан потрапив у скандал через висловлювання про жінок під час зустрічі українських популяризаторів читань «Українська книга: після війни, геть від Москви»

Гендиректор українського книжкового онлайн-магазину Yakaboo Іван Богдан. Фото із мережі
Гендиректор українського книжкового онлайн-магазину Yakaboo Іван Богдан. Фото із мережі

Відтак, Богдан відповідав на запитання, яким є загальний портрет читачів його магазину.

«У цілому більше [книжок] купують жінки. Ну, як завжди, витрачають кошти, які заробляють чоловіки», — заявив він.

Ця заява гендиректора Yakaboo спровокувала різку критику в соцмережах. Однією з перших на слова Богдана звернула увагу TikTok-блогерка з каналу bezkhvosta.books.

  • «Ми тепер свої гроші витрачатимемо деінде. Тільки недалекоглядна людина може принижувати свою ж цільову аудиторію», — написала вона, закликавши бойкотувати продукцію Yakaboo.
  • «А ви вже бачили зашквар від Якабу?
  • «Отак працюєш, заробляєш, донатиш, а Іван Богдан досі живе у ХІХ столітті», — прокоментувала ситуацію у своєму відео користувачка TikTok із ніком mari.inich.
  • «Тут, коротше, дуже незручна ситуація. Я купила книги, а гроші списалися з моєї картки. Чоловіче, який повинен заплатити за мої книги, будь ласка, прийшли мені свою карту, щоб я тобі рахунок надіслала», — жартує ще одна користувачка TikTok із ніком teacher_lis.
  • «Ще одна причина, чому варто купувати книги безпосередньо у видавництв», — прокоментувала висловлювання Богдана користувачка Twitter із ніком кораліна в задзеркаллі.
  • «Ви думаєте, це смішний жарт? Коли при тотальній інфляції, безробітті, відсутності проєктів і клієнтів, працюючи понаднормово, щоб і на їжу було, і на теплий одяг, і на тривожні валізки, ядерну й зимову, і на донати армії, виділяєш кілька сотень на омріяну книжку. А тебе знецінюють: у чоловіка взяла. Просто тому, що жінка», — написала у Facebook блогерка Аліна Шубська.

Багато аналогічних коментарів Yakaboo отримав і під своїми останніми постами в Instagram. Своє обурення, зокрема, висловила журналістка і ведуча YouTube-шоу «Палає» Емма Антонюк.

  • «Чоловік не дав мені грошей ні на цю, ні на інші книжки на Yakaboo», — написала вона під одним із постів магазину.

Інші коментатори написали, що не збираються більше купувати книжки у цьому магазині, дехто навіть вимагає офіційних вибачень.

Богдан відреагував на ситуацію в коментарях під постом журналістки Тетяни Гонченко у Telegram.

«З усією повагою до жінок, нікого не хотів образити, це чесно. Насправді я в захваті від того, що українські жінки активно читають і купують книжки. Просто маю власний кейс — пожартував, згадавши в яку суму мені обходиться захоплення книжками моєї дружини, хоча сам завжди заохочую її до цього. Однак, каюся, це абсолютно не показова історія для сучасного світу, у якому жінки незалежні й успішні. Тому вибачаюся перед усіма», — написав він.

Тим часом у Yakaboo відповіли та пояснили ситуацію:

«Учора СЕО Yakaboo Іван Богдан припустився дуже прикрої помилки, невдало висловившись про жінок під час публічної дискусії. Ми впевнені, Іван Богдан не мав на меті нікого образити, оскільки ніколи не мав упереджень в питаннях гендеру та завжди ставився до жінок з повагою. Але його висловлювання не сумісне з цінностями, культурою та поглядами, які сповідує наша Компанія, наші Акціонери, наша Команда.

Цінності - це не папірець на стіні. Вони перевіряються діями і відповідними рішеннями. Повага до наших клієнтів, партнерів, співробітників — є ключовою цінністю компанії. Без винятків", — зазначили в дописі на офіційній сторінці.

Також там додали, що Івана Богдана тимчасово відсторонили від управління компанією.

Функції СЕО Yakaboo наразі виконуватиме директорка з операційної діяльності Олена Безугла.

Схожі новини