Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Постачання нових HIMARS Україні триватиме кілька років, — Пентагон

  • 29.09.2022, 10:30
  • 688

В останньому пакеті військової допомоги США є чимало важливого бойового обладнання, але частина, зокрема — й нові установки HIMARS, спрямовані на підтримку оборонних потреб України у тривалій перспективі

США надаватиме Україні важке озброєння упродовж кількох років. Фото із мережі
США надаватиме Україні важке озброєння упродовж кількох років. Фото із мережі

Про це заявив представник Пентагону.

В останньому пакеті допомоги — 18 високомобільних артилерійських ракетних систем разом з відповідними боєприпасами. У межах програми USAI Штати закуповуватимуть ці системи у виробника, аби надати їх Україні, а не вилучатимуть їх безпосередньо з американських військових запасів, як це зробили раніше із 16-ма реактивними системами HIMARS.

Відтак, цей процес може триватидеякий час.

«Закупівля та доставка цих систем HIMARS та відповідних боєприпасів триватиме кілька років. Наразі це лише початок процесу закупівлі «, — зауважив посадовець.

Хоча тривала закупівля новостворених HIMARS для України не заважає США продовжувати вилучати наявні системи з арсеналу за необхідності, вона воліє мати ці системи за контрактом і в резерві для постачання пізніше, пояснив урядовець.

«Якщо ми не інвестуємо сьогодні, щоб закупити HIMARS на майбутнє, їх не буде, коли вони знадобляться українським збройним силам у майбутньому», — наголосив посадовець.

«Це дійсно значна інвестиція для того, щоб у майбутньому Україна мала те, що їй потрібно на перспективу для стримування майбутніх загроз. Це ніяк не заперечує того, що ми продовжуватимемо інвестувати в їхні нинішні сили, використовуючи можливості, які доступні зараз, і які ми можемо отримати сьогодні з американських запасів» — запевнив він.

Планування майбутніх оборонних потреб України, після завершення війни, не є новою концепцією. У квітні міністр оборони США Ллойд Остін організував перше із серії засідань Української контактної групи з оборони. Перша зустріч відбулася в Німеччині. Тоді міністр наголосив на необхідності забезпечення не лише нагальних потреб України, але й її майбутніх оборонних потреб.

«Україна потребує нашої допомоги, щоб перемогти сьогодні. І вони все ще потребуватимуть нашої допомоги, коли війна закінчиться» — зазначив Остін.

Також до останнього пакету допомоги США входять 150 «Хамві», 150 тактичних автомобілів, обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, бронежилети та кілька тактичних захищених систем зв’язку, систем спостереження та оптики.

Посадовець із Пентагону також додав, що у пакеті є 20 багатофункціональних радарів, які можуть відстежувати повітряні об'єкти та загрози, зокрема — мінометний та артилерійський вогонь, а також ворожі безпілотні літальні апарати.

Схожі новини