Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Місто, де саме повітря нафтою пахне

Борислав — одне з тих міст Львівщини, яке чи не найбільше приваблює туристів

Тут кожна вулиця дихає історією, нагадує про нафтовидобуток. Та що там казати! Прикарпатська колиска «чорного золота» дотепер залишається єдиним у світі, яке побудоване та стоїть на велетенському нафтовому родовищі. Тут дотепер все пахне нафтою. Зрозуміло, що така місцина заслуговує на особливе туристичне ставлення.

Довести це, повернути до життя те, що вже, здавалося, давно кануло в Лету, звернути погляди сучасників на події та людей, які залишили свій глибокий слід там, де вони народились або ж куди їх доля закинула, спробували ініціатори проєкту «Нафтова колиска Європи — забута історія Польщі та України». Борислав разом із гміною Сянок із сусідньої Польщі, здобувши перемогу у конкурсі транскордонного співробітництва, стали учасниками цього проєкту.

Фото з ФБ Ігоря Яворського
Фото з ФБ Ігоря Яворського

Днями у гміні Сянок відбулась підсумкова конференція, у якій взяла участь і представницька делегація з Борислава. Вітальними промовами до учасників звернулись війт гміни Сянок Анна Галас та міський голова Борислава Ігор Яворський. Були й інші виступи. Промовисті факти пролунали. Як офіційно, так і під час неофіційного обміну думками.

Близько 100 років тому у Бориславі видобувалось 5% світової нафти. Був час, коли галицьке місто посідало перше у світі місце за таким вагомим показником, як видобуток озокериту. Саме цим «земним воском», як свого часу називали озокерит, ізольований від руйнівного впливу морської води, прокладено багато років тому дном Атлантичного океану телефонний кабель між Європою та Америкою. Свій шлях у нафтовидобутку пройшла і гміна Сянок.

На конференції здобуто безпрецедентний досвід у рамках нового формату взаємин — транскордонної співпраці. Учасники мали змогу пересвідчитись, що було спільним, а що різнило нафтову промисловість двох громад у різні часи. Презентовано підсумки реалізації спільного проєкту, окреслено майбутні перспективи співпраці між двома громадами. Як відзначив Ігор Яворський, справдилися найсміливіші очікування. Відкрито нові можливості для розвитку туризму як у Бориславській ОТГ, так і у гміні Сянок. Доказами, які свідчать про успішну реалізацію проєкту двома громадами, як зазначає пресслужба Бориславської міськради, стали відкриття пам’ятника винахіднику гасової лампи Йохану Зегу у центрі Борислави та аналогічної споруди Ігнатію Лукасевичу, який разом із Зегом розробив методику дистиляції й очистки нафти, у польському селі Страхоцин. Видано двомовні альбоми про історію нафтової промисловості на територіях теперішньої ОТГ в Україні та польської гміни. Також створено спільний українсько-польський сайт oilcradle.info/ з електронним каталогом об'єктів історії нафтовидобутку.

Надруковано туристичну мапу Борислава та гміни Сянок із позначенням цікавих місць, пов’язаних з нафтовою промисловістю. Проведено безліч спільних досліджень, семінарів, тренінгів та конференцій. Люди це зауважили, належним чином оцінили. Тепер всі, кого це цікавить, знають, де слід побувати та що можна побачити у Бориславі.

Схожі новини