Передплата 2024 «Добрий господар»

YLE: росія перекидає ППО та ракети з Санкт-Петербурга в Україну

  • 18.09.2022, 20:15
  • 928

росія переміщує велику кількість зенітних ракет в бік України, в тому числі з Санкт-Петербурга — одного з найважливіших районів для російської ППО

Фото mil.ru
Фото mil.ru

Як пише фінляндське суспільне мовлення YLE, супутникові зображення вказують на те, що мобільні вогневі платформи та ракети зникли влітку з бази в районі Зеленогорська на Карельському перешийку, на північний захід від Санкт-Петербурга.

Про передачу обладнання раніше публічно не повідомляли ні в росії, ні в західних країнах. Проте відомо, що Санкт-Петербург — це друге за значенням місто росії, і тому було оточене захисним кільцем із 14 зенітно-ракетних баз. Зараз кілька з них стоять порожніми.

«Згідно зі знімками, чотири зенітні бази залишили без обладнання», — повідомив виданню військовий експерт, майор у відставці Марко Еклунд.

Еклунд, який спостерігає за російськими збройними силами понад 20 років, проаналізував супутникові зображення на прохання Yle. На цій карті показані зенітно-ракетні батареї навколо Санкт-Петербурга, що в 170 км від фінського кордону.

Окрім повністю спорожнілих баз, зенітно-ракетна техніка влітку була переміщена з інших баз навколо Санкт-Петербурга, швидше за все, в бік України. За словами Еклунда, передача техніки навряд чи суттєво послабила Санкт-Петербурзьку ППО, оскільки вилучене озброєння є його найстаршою частиною, тому росії воно може більше не знадобитися для оборонних цілей. Натомість у війні з Україною навіть старі зенітні ракети ще мають застосування, оскільки рф бракує на фронті сучасної високоточної зброї.

Фото: YLE
Фото: YLE

Видання отримало більшість супутникових зображень від комерційних операторів, доповнивши їх зображеннями з програми Google Earth Pro. Ці зображення отримано у серпні та вересні. Найбільш очевидні зміни можна побачити на південний захід від Санкт-Петербурга, у напрямку Естонії.

На двох зображеннях нижче видно, що з ракетної батареї біля села Керстово знято всі ракетні платформи. На першому зображенні у верхньому правому куті видно ряд із 12 з них. Перше фото датоване 2021 роком, останнє - початком вересня 2022 року.

Можна помітити, що з чотирьох батарей полку на місці залишилися лише дві. До того ж знімки, отримані Yle, показують, що близько 25 контейнерів з ракетами, які, можливо, містили 100 ракет, були вилучені з однієї з двох батарей, що залишилися.

Фото: YLE
Фото: YLE

Джерело: YLE

Схожі новини