Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Біля станції «Академік Вернадський» народились перші тюленятка

  • 18.09.2022, 18:40
  • 879

Поблизу станції «Академік Вернадський» народилися перші в цьому сезоні тюленятка Ведделла. Наразі їх вже двоє

Фото: Сергій Глотов
Фото: Сергій Глотов

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Як зазначається, перше побачило антарктичний світ на сусідньому острові Вінтер, біля будиночку Ворді. Друге — біля острова Скуа, на кризі в протоці Скуа Крік.

«Зовсім крихітка, ще не відходить від матері, та, треба сказати, росте на очах (може набирати до 6−7 кг за день). Пересувається цуценя (так називають новонароджених тюленят) невпевнено, адже м’язева система тільки формується, та вже через кілька тижнів розпочнеться навчальний процес, і малеча буде вчитись виживати в суворих антарктичних умовах», — пишуть полярники про дитинчат.

Вагітність у самок тюленів Ведделла триває 10 місяців. Народження малят відбувається на поверхні криги. Кожна самка приносить по одному малюкові. Новонароджені тюленята зазвичай важать 25−30 кг, в довжину сягають 1,3 м, а коли стануть дорослими, мають важити близько 400 кг.

Мати вигодовує малюка протягом 7-ми тижнів. Коли годування закінчується, молоді особини відправляються в воду і починають самостійне життя. А живуть ці тюлені відносно довго — 20 років.

У центрі розповідають, що лише в Антарктиді тюлені не бояться людини.

«Тому що тут вчасно взяли їх під охорону. Скажімо, на Балтиці їх переслідують ще з часів палеоліту, тому, якщо побачити тут тюленя, можна ще 10 років розказувати іншим про це», — зазначають у повідомленні.

Схожі новини