Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У США вважають, що санкції проти росії діють занадто повільно

  • 16.09.2022, 19:15
  • 731

Американські чиновники розчаровані тим, що санкції досі не мали більшого впливу на російську економіку, і тепер передбачають, що найбільш суттєвих наслідків, ймовірно, не буде до початку наступного року

У США розчаровані дією санкції проти росії. Фото із мережі
У США розчаровані дією санкції проти росії. Фото із мережі

Про це вони розповіли CNN.

Чиновники сподівалися, що санкції швидко зупинять російську військову машину, і тоді кремлю важко буде підтримувати армію на полі бою в Україні.

Та російська економіка виявилася набагато стійкішою, ніж очікували в адміністрації Байдена. За даними фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря, за перші 100 днів війни росія отримала рекордні 93 мільярди євро прибутку від експорту нафти, газу та вугілля.

Економічна потужність росії, як і раніше, зменшилася приблизно на 4% з квітня по червень порівняно з цим періодом минулого року, але це не 15% зниження, на яке раніше дехто очікував.

«Ми очікували, що такі речі, як SWIFT та всі блокувальні санкції щодо російських банків, повністю зруйнують російську економіку, і що, по суті, до вересня ми матимемо справу з економічно набагато слабшою росією, ніж та, яка є зараз», — сказав один з посадовеців США, маючи на увазі рішення США та Європи відключити частину російських банків від міжнародної банківської системи SWIFT.

Інший американський високопосадовець заявив CNN, що в адміністрації сподівалися, що до цього часу російська економіка постраждає ще більше, враховуючи безпрецедентну жорсткість скоординованих західних санкцій.

Однак інший чиновник адміністрації попередив CNN, що посадовці, які розробляли санкції ще перед російським вторгненням, завжди вважали, що найсерйозніші наслідки не обовʼязково будуть негайними, «це тривала гра».

Він визнав, що, хоча в російській економіці були деякі «попередні потрясіння», зокрема — як падіння рубля, росія змогла швидко відновитися завдяки своїм енергетичним доходам. Тим не менш, цей чиновник і представники західної розвідки повідомили CNN, що, за їхньою оцінкою, у перспективі російська економіка сильно постраждає як через вартість самої війни, так і зусилля Заходу відрізати її від світової торгівлі.

«У результаті цього буде завдано тривалих збитків російській економіці та поколінням росіян. Я думаю, росія заплатить дуже високу ціну протягом тривалого часу», — заявив директор ЦРУ Білл Бернс.

Невідповідність між початковими очікуваннями та реальністю, мабуть, повʼязана з тим, що багато американських та західних посадовців недооцінили прибутки, які росія отримає від зростання цін на нафту, і готовність таких країн, як Китай та Індія, надалі купувати російську нафту .

Попри ці побоювання, американські та європейські офіційні особи загалом згодні з тим, що вигода для російської економіки від високих цін на нафту не є стійкою у перспективі, і що російська економіка може відчути найгірші наслідки санкцій на початку 2023 року.

Дехто вважає, що спад може настати раніше, до кінця цього року. Експортний контроль також значно підірвав здатність росії виробляти нові технології та зброю, і нещодавно вона звернулася до Ірану та Північної Кореї по дрони та боєприпаси.


Джерело: CNN

Схожі новини