Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Є три сценарії підготовки до зими у Львові: мерія

Один з найгірших — коли через ракетні удари місто залишиться без газу та електроенергії

Ірина Маруняк
Ірина Маруняк

Через війну та високу ймовірність ракетних ударів по об'єктах теплопостачання, цієї зими опалювальний сезон у Львові буде не легким і можливі складні сценарії. Днями ракета влучила в Харкові в одну з ТЕЦ, об'єкт теплопостачання повністю знищений…

Сценаріїв підготовки до зими у Львові є кілька:

  • коли буде газ, але не буде електрики,
  • коли буде електрика, але не буде газу,
  • третій — не буде ні того, ні того.

ТЕЦ-1 та ТЕЦ-2 готові до зими, 99% котелень міста теж готові. Одна котельня Львова, на вул. Кирила та Мефодія наразі не готова — там проводиться повна реконструкція.

Про це повідомила на брифінгу заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

«Роботи в цій котельні плануємо завершити до 9 жовтня, — наголосила чиновниця. — У Львові замінено загалом 4,5 кілометри теплової мережі. До початку опалювального сезону плануємо замінити ще півтора кілометра мереж. Щоб зекономити газ, у п’яти котельнях міста ставимо теплові насоси. Впродовж року економія газу — 2 мільйони кубометрів, або 19 мільйонів гривень».

На випадок надзвичайної ситуації, каже Маруняк, комунальні служби закуповують дрова, паливо та матеріали для ремонту об'єктів (котелень) у випадку їх пошкодження.

Якщо не буде газу, то в будинках треба ретельно перевірити внутрішні електричні мережі. Для тепла в хаті люди будуть масово користуватися електронагрівачами, а це неабияке навантаження на електромережу.

Якщо ж не буде ні газу, ні електроенергії - врятують буржуйки. Станом на 15 вересня, комунальні підприємства Львова виготовили 620 металевих печей, 59 уже встановлено. Управляючі компанії міста купують дрова, щоб опалювати у буржуйках. Ірина Маруняк радить уже встановлювати буржуйки в укриттях. Буржуйки мають бути обладнані датчиками чадного газу, а труба з печі має бути виведена назовні через спеціальне вікно. В кожному укритті, де буде буржуйка повинен бути вогнегасник. Буржуйки треба встановити в місці укриття, щоб не заважати проходу людей.

Ірина Маруняк каже, що в будинках мають бути якісно утеплені сходові клітки, вікна на сходових клітках мають бути без дір… Радить мешканцям Львова придбати «зимовий набір» — обігрівачі малої потужності, електрочайники, ліхтарики, свічки, сірники, сухий спирт.

Схожі новини