Передплата 2024 ВЗ

Reuters: Перед 24 лютим путін відхилив мирну угоду з Україною, яку рекомендував Козак

  • 14.09.2022, 14:34
  • 957

Перед початкам вторгнення рф заступник керівника адміністрації президента росії Дмитро Козак «приносив» путіну попередню угоду, яка нібито була укладена з Києвом. Але путін відхилив її та продовжив «спецоперацію»

Фото: reuters
Фото: reuters

Про це пише Reuters з посиланням на свої джерела.

Угода, за даними видання, мала задовольнити вимогу росії про те, щоб Україна не вступала до НАТО. За словами Козака, укладена ним угода нібито позбавляла росію необхідності продовжувати війну в Україні. Він рекомендував путіну погодитись на неї.

Своєю чергою, як зазначає Reuters, путін ясно дав зрозуміти, коли йому надали угоду Козака, що поступки, про які домовився його помічник, не зайшли досить далеко, і що він розширив свої цілі, включивши до них анексію ділянок української території. У результаті угода зірвалася.

На запитання про висновки Reuters офіційний представник кремля Дмитро Пєсков сказав: «Це не має жодного стосунку до дійсності. Такого ніколи не було. Це абсолютно неправильна інформація».

При цьому сам Козак не відповів на запити щодо коментарів з цього питання, надісланих через кремль.

Два з трьох джерел повідомили, що поштовх до завершення операції стався одразу після вторгнення росії 24 лютого. За словами джерел, за кілька днів Козак вирішив, що отримав згоду України на основні умови, яких добивалася росія, і порекомендував путіну підписати угоду.

«Після 24 лютого Козаку дали карт-бланш: дали добро; він отримав угоду. Він приніс її назад, і вони сказали йому забратися. Все було скасовано. путін просто змінював план по ходу справи», — сказало одне із джерел видання, близьких до російського. керівництва.

Третє джерело, якому розповіли про події люди, поінформовані про дискусії між Козаком та путіним, відрізняється від часу, говорячи, що Козак запропонував угоду путіну і отримав її відмову незадовго до вторгнення.

При цьому автори говорять про те, що навіть якби путін погодився з планом Козака, залишається незрозумілим, чи закінчилася б війна.

Схожі новини