Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Утепліть балкон

Перед утепленням лоджії або бал­кона їх потрібно засклити

Уявлення про лоджії чи балкони як місце для зберігання квіткових горщиків, лиж і велосипедів давно застаріло. Міські жителі прагнуть збільшити корисну площу своєї квартири саме за рахунок цих елементів житлового будинку.

У багатьох багатоквартирних будин­ках парапет (зовнішнє огородження балкона) відсутній. Замість капітальної перегородки там є металева решітка, обшита асбоцементним листом. Тому почати утеплення балкона слід із зве­дення стіни. Для цього можна викорис­тати цеглу, але краще піноблоки. Вони легші і досить великі. Укладати їх швид­ко і просто. Потрібно обробити їх воло­гостійким засобом.

Перед утепленням лоджії або бал­кона їх потрібно засклити. Цю роботу краще доручити фахівцям, хоча мож­на обійтися і своїми силами. Якщо бал­кон склитимуть майстри, попередьте їх про те, що згодом ви його утеплювати­мете. Тоді вони врахують розміри скло­пакетів, щоб утеплювач «не заповз» на вікна і петлі.

Утеплення парапету. Заповніть усі щілини всередині шматочками пі­нопласту або спіненим поліетиленом. Змонтуйте дерев’яну обрешітку, зміц­ніть на ній листи пінопласту або ватяні мати. Правила утеплення балкона пе­редбачають обшивку зовнішньої час­тини парапету пластиковим сайдингом або гофрованим металом.

Утеплення підлоги балкона слід почати з вирівнювання поверхні. Для цього підійдуть цементно-піщані суміші. Якщо підлогу на лоджії або балконі по­трібно підняти, то її можна засипати ке­рамзитом двох фракцій, щоб уникнути осідання. Чорнову підлогу покривають шаром гідроізоляції, на який укладають пінопласт у шаховому порядку. Ним же обшивають стіни і стелю балкона. Всі щілини заливають монтажною піною і кладуть останній шар теплоізоляції. Тут найкраще підійде пінофол завтовшки 3−10 мм. Таким чином, ми отримуємо «термос», який захистить балкон від хо­лоду, вологи, вітру і шуму.

Фінішна обробка. Для підлоги пі­дійдуть лінолеум, плитка або дошка. Якщо вибрали дошку, то її потрібно класти на лаги. Стіни і стелю можна об­шити вагонкою або дерев’яними пане­лями. Їх обробку починають з монтажу обрешітки. На цьому етапі варто про­класти електропроводку. До обрешітки можна кріпити не лише вагонку, а й лис­ти вологостійкого гіпсокартону. Їх ґрун­тують, шпаклюють і обклеюють шпале­рами.

Схожі новини