Передплата 2024 ВЗ

Сейм вивів Латвійську Православну церкву з-під влади московського Патріархату

  • 08.09.2022, 19:16
  • 875

Сейм Латвії терміново підтримав законопроєкт про виведення Латвійської Православної церкви з-під влади московського Патріархату

Фото: LETA
Фото: LETA

Як пише Delfi, таку ініціативу до парламенту подав президент Латвії Егілс Левітс.

Закон встановлює порядок утвердження та усунення митрополита, архієпископів та єпископів. Юридичні зміни не стосуються канонічних питань, наголошується в інструкції до законопроєкту. Церква до 31 жовтня має робити статут відповідним до нових вимог закону.

В анотації до законопроєкту Левітс зазначив, що новий порядок відновить історичний статус ЛПЦ та виключить будь-яку владу патріарха московського над церквою у Латвії. Ініціатива пов’язана з тим, що московський Патріархат підтримує правлячий у росії режим та війну, яку росія веде проти України.

«Відмова від будь-якого зв’язку з Патріархом московським є важливим питанням для наших православних, всього латвійського суспільства та національної безпеки», — наголосив в анотації до законопроєкту президент.

За його словами, «у незалежній, демократичній та правовій Латвійській державі нашим православним потрібна своя самостійна та незалежна церква. Такою була, є і завжди буде позиція Латвійської держави. Під керівництвом архієпископа Яніса Поммерса це було досягнуто невдовзі після проголошення Латвійської Республіки».

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень