Передплата 2024 «Добра кухня»

Вереснева хвиля міграції: здорожчали однокімнатні квартири у Львові

Житло у панельному будинку з не надто хорошим ремонтом — 10 тисяч гривень, у новобудові - від 18 тисяч. А найдорожчі квартири в Ужгороді - понад 16 тисяч гривень

Через повернення українців з Європи додому, внутрішню міграцію на фоні війни та переїзд студентів у великі міста, з початку вересня виник стрибок цін на оренду однокімнатних квартир у всіх містах заходу України. Тепер однокімнатну квартиру у Львові за 6−8 тисяч гривень не знайдеш… Власники помешкань прив‘язують ціну за оренду до курсу долара, а також до попиту, що виріс. Рієлтори кажуть, однокімнатна квартира з непоганим ремонтом, старою сантехнікою та не надто сучасними меблями, зараз коштує у Львові мінімум 10 тисяч гривень… Квартири у старих багатоповерхівках з хорошими житловими умовами — від 14 тисяч гривень. У новобудовах правлять від 18 тисяч гривень (середня вартість однокімнатної квартири у новобуді - 500−600 доларів).

«Вереснева хвиля міграції українців, які переселяються в безпечний Львів, здорожчала ринок нерухомості, — сказала у коментарі для „ВЗ“ рієлторка Анна Тлінчук. — У попиті - бюджетні однокімнатні квартири. Але зараз вони на вагу золота… Пропонуємо переселенцям двокімнатні квартири, місячна оренда стартує від 12 тисяч гривень. Прогнозую, що оренда житла зростатиме надалі і це залежатиме від ситуації на фронті, а саме — від попиту».

За інформацією аналітиків сайту OLX. нерухомість, якщо навесні українці шукали житло дешевше та часто обирали на літо заміську нерухомість, то зараз в пріоритеті квартири в містах-мегаполісах.

У чотирьох містах за перший тиждень вересня кількість пропозицій щодо оренди зменшилася: у Львові - на 10%, на 23% у Києві, в Одесі та Дніпрі — на 18% і 16% відповідно.

Щодо заходу, то на 24% менше оголошень від орендодавців в Івано-Франківську, на 31% та 35% відповідно у Рівному та Луцьку.

Серед міст-мільйонників, то найбюджетніші варіанти однокімнатних квартир можна знайти в Одесі - за 5,5 тисячі гривень за місячну оренду. У Луцьку та Рівному оренда однокімнатної квартири в середньому коштує 7,5 тисячі гривень. Найдорожчою оренда однокімнатної квартири за 16,5 тисяч гривень — в Ужгороді.

«В Одесі та Дніпрі оренда однокімнатної квартири впродовж першого тижня вересня збільшилася на 600 гривень (у порівнянні з першим тижнем серпня), — додала рієлторка Анна. — У Києві цінник на оренду збільшився на тисячу гривень, у Львові — на 1 600 грн».

Схожі новини