Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Палаці мистецтв плетуть найдовшу маскувальну сітку в Україні

Площа сітки — дві тисячі метрів квадратних, попередній рекорд фронтового виробу — 1650 «квадратів»

У Палаці мистецтв плетуть найдовшу в Україні маскувальну сітку. Фото автора
У Палаці мистецтв плетуть найдовшу в Україні маскувальну сітку. Фото автора

У Львівському палаці мистецтв, де розміщений штаб гуманітарної допомоги для переселенців, кілька десятків волонтерів плетуть маскувальну сітку на фронт.

Це особлива сітка — її внесуть до реєстру Книниги рекордів України як найдовшу маскувальну сітку для фронту. За два дні активісти ставлять перед собою амбітну ціль — рекордна сітка на дві тисячі метрів квадратних. Попередній рекорд, який встановили у Львові - сітка на 1650 метрів квадратних. На акцію плетіння найдовшої маскувальної «одежі» для фронту вирушила журналістка «ВЗ».

… На другому і третьому поверхах Палацу мистецтв людно, робоча атмосфера відчувається з порогу. Тут і патріотичні пісні, і дотепні галицькі жарти. Кожен працює з натхненням. Аудиторія добровольців, які плетуть сітки, різна: від студентів до людей поважного віку.

Група чоловіків «під політичні розмови» різали шматки тканини і віддавали її тим, хто вплітає у форму для сітки.

Богдану — 65, чоловік родом з Винників. З першого дня війни допомагає фронту: збирає гуманітарну допомогу, розвантажує речі, які привозять до Львова з різних країн Європи. Чоловік спершу прийшов на акцію плетіння сітки у парку «На Валах», що біля Львівської ОВА, тепер завітав у Палац мистецтв, аби знову працювати над сіткою. Каже, руку добряче набив і працює значно швидше, ніж у червні, коли плели сітку.

«Пані приєднуйтеся, у нас тут зібралася весела компанія. Зацініть, як ми швидко працюємо, — хвалиться пан Богдан. — Вдруге ріжу тканину для маскувальної сітки. Дуже подобається працювати руками, незважаючи на те, що сьогодні неділя. Для добрих справ і нашої перемоги всі дні робочі! Бог простить, що в неділю працюємо ножицями. Приємно, що за два дні ми разом створили рекордну сітку. Аналогів немає в Україні. Пропоную, щоб цей досвід перейняли і в інших областях України».

Львів'янці Людмилі Трач — 40 років, жінка працює вчителем в одній із міських шкіл. На акції працює біля форми, на яку вплітають тканину для сітки.

«Не вперше плету маскувальну сітку, — каже жінка. — Вчора була тут сама, а сьогодні до плетіння взяла двох дочок та сина. Діти захоплені роботою, трохи відволікаються від поганих новин про війну. Така робота заспокоює. Для мене плетіння сітки — як заняття з йоги. Раджу усім цим зайнятися — це корисно для відновлення душевної рівноваги. Тим паче, що це внесок у нашу перемогу та допомога нашим воїнам, які маскують техніку від ворога».

Як розповіла для «ВЗ» координаторка акції плетіння найдовшої маскувальної сітки в Україні, волонтерка Богдана Синякевич, виріб сьогодні вночі передадуть у Донецьку область — на Бахмутський напрямок.

«Щоб побити попередній рекорд ми мали створити маскувальну сітку на 1800 метрів квадратних, але вирішили підвищити планку — дві тисячі метрів квадратних, — продовжує розмову Богдана. — Це не важко, бо є з ким працювати. У перший день на акцію плетіння записалися приблизно тисяча людей, які отримали спеціальні браслети-перепустки на два дні. Це приємно вразило, бо ми очікували роздати цю кількість браслетів за два дні».

Схожі новини