Передплата 2024 «Добра кухня»

«Львівщина зібрала понад мільйон тонн зерна: цього вистачить, щоб прогодувати і себе, і переселенців, і на експорт»

Цьогоріч урожайність на 6% більша, ніж у 2021 році, бо на 4% збільшили посівні площі завдяки комунальним землям, які роками пустували

Попри воєнний стан, кампанія збору зернових у Львівській області відбувається без ексцесів. Станом на 30 серпня сільськогосподарські підприємства зібрали зернові культури на 70% посівних площ, зокрема — ранніх зернових зібрано на площі 231,7 тисяч га (99,7%).

Намолочено понад мільйон тонн зерна, що на 6,6% більше, ніж торік. Цього цілком вистачить, щоб прогодувати і себе, і переселенців, і на експорт відправити.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА, експертка аграрного сектору Тетяна Гетьман.

«Львівщина стала одним з лідерських регіонів України, де посівну площу вдалося збільшити на понад десять тисяч га, — наголосила чиновниця. — Площу для посівів зерна збільшили завдяки комунальним землям, які роками простоювали та не оброблялися, а також завдяки новій земельній реформі. Урожай ранніх зернових теж хороший — плюс 6%. Аграрії уже завершили обмолот майже всіх ранніх колосових та олійних культур, окрім вівса пізнього сорту, якого залишилось до обмолоту 200 га. Кращу врожайність у порівнянні з минулим роком отримали озимого та ярого ячменю (на 6,4 та 1,9% відповідно)».

Про експорт зернових

За словами Тетяни Гетьман, попри кризу з портами та воєнний стан, Львівщина і надалі буде експортувати своє зерно на традиційні ринки, серед яких — країни Азії та країни Африки, країни Близького Сходу.

«Львівська область ніколи не вирощувала зерно виключно для власних потреб, — продовжує думку чиновниця-аграрій. — Ми інтегровані в національний та міжнародний ринок. Експорт зараз залишається проблемою. Відкрито три порти, однак вони мають обмежену пропускну здатність. Цього недостатньо. До війни ми експортували до десяти портів. Зараз експортують зерно, яке не вдалося реалізувати у першому півріччі. А це свідчить про те, що залишки зерна на складах рекордно високі. Ми це бачимо по ціні зерна, яка доволі низька — 8 тисяч гривень за тонну. Ціна удвічі нижча, ніж на початку року».

Про ситуацію з пальним для збору урожаю

Тетяна Гетьман каже, що навесні були проблеми з пальним, аграрії не могли вчасно засіяти поля. Були ризики зриву посівної.

«Тепер ситуація добра, пального вистачає, — каже Тетяна Гетьман. — Та вартість пального ринкова… Частково пальне це теж проблема для аграрної галузі. Бо ціни на зернові зменшилися удвічі, а собівартість вирощування та збору урожаю зросла на 60−70%. Ціни на зернові орієнтовно на 10% нижчі від собівартості. Те, що аграрії продають зараз — працюють у збиток. Є ризики скорочення виробництва у галузі».

Схожі новини