Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ДБР відкрило справу проти генерала Кривоноса за вказівкою Зеленського?

  • 29.08.2022, 11:30
  • 1 447

ДБР відкрило провадження проти генерала-майора ЗСУ Сергія Кривоноса. Генерала звинувачують у нібито незаконній організації оборони аеропорту «Жуляни»

На фото Сергій Кривонос
На фото Сергій Кривонос

Про це повідомив журналіст Юрій Бутусов.

Сам Кривонос заявив про те, що кримінальне провадження порушене проти нього відкрите за особистим рішенням президента Володимира Зеленського.

Бутусов написав, що по військових штабах ЗСУ на фронті сьогодні розіслали телеграму про порушення кримінальної справи проти генерал-майора Сергія Кривоноса Державним бюро розслідувань. Зокрема, слідчі досліджують можливі протиправні дії Кривоноса та запитують військових щодо того, чи є свідки цих протиправних дій під час оборони Києва.

«Так, дійсно, проти мене 2 серпня порушена кримінальна справа ДБР. Слідчі ДБР отримали вказівку визнати незаконним наказ підписаний особисто головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним про призначення мене командиром оборони аеропорту Жуляни, і про зарахування мене на військову службу. Тому порушена замовна справа що я ніби-то видавав незаконні накази при організації оборони аеропорту Жуляни у лютому-березні. У вищому керівництві ЗСУ мені сказали відверто, що Верховний Головнокомандувач Володимир Зеленський видав незаконний наказ скасувати моє зарахування на військову службу, щоб не дозволити Валерію Залужному призначати мене на керівні посади, бо Зеленський вважає мене політичним опонентом», — розповів Кривонос.

Він зазначив, що перед початком повномасштабної війни він був звільнений з лав ЗСУ через критику влади у сфері оборони.

25 лютого, за словами Кривоноса, він поїхав в аеропорт «Жуляни», аби ознайомитися з обстановкою, адже передбачав, що окупанти можуть спробувати кинути десант безпосередньо у Київ. На місці генерал-майор ЗСУ побачив, що там відсутні будь-які керівники, які відповідали б за оборону об'єкта, тому зателефонував головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та отримав усний наказ взяти оборону аеропорту під командування.

«За наказом Залужного мені направили партію кулеметів 12,7 мм та 7,62 мм, а також зенітні установки 23 мм. Але це було вже на початку березня. Я об'єднав усі підрозділи, у більшості з необстріляних людей — прикордонників, строковиків з президентського полку, нацгвардійців добровольців, ветеранів морської піхоти, побратимів з ДУК, та курсантів Військового інституту університету Шевченка, і вжив заходів по обстановці, які вважав за необхідне зробити терміново. Злітна смуга була залита машинним мастилом та перегороджена технікою, усі об'єкти та периметр були підготовлені до протидесантної оборони, налагодив підготовку особового складу та проводив навчальністрільби, щоб зустріти російський наступ. Там був на початку повний хаос, але ми швидко створили організацію. Усі мої дії були підтверджені керівництвом ЗСУ, а 13 березня В. Залужний підтвердив мої повноваження особистим наказом. 13 березня мене знов зарахували на військову службу», — зазначив Кривонос.

Після цього, коли 29 березня Кривонос прибув до Залужного, він дізнався, що наказ про його зарахування на службу було скасовано за наказом Зеленського.

«Мені сказали прямо мої джерела: «Наверху вважають, що скоро буде перемога, і після війни має бути тільки один головний герой — Верховний, він вважає, що ти будеш заважати йому», — каже Кривонос.

Генерал-майор ЗСУ обурений тому, що Зеленського не турбує, що на фронт кидають десятки тисяч непідготовлених людей, які губляться без досвідчених командирів, що війна буде довгою, натомість президент переживає через Кривоноса.

«Це великий сором, що тепер ДБР вигадало проти мене штучну справу, мене звинувачують, що я робив все належне для захисту України, в той час, як Верховний Головнокомандувач, який провалив організацію оборони країни, тільки давав інтерв'ю з підвалу. Це великий сором для держави, це образа», — сказав Кривонос.

Також Сергій Кривонос надав виданню «Цензор.Нет» наявні у нього документи, що підтверджують законність його повноважень щодо оборони аеропорту та його зарахування на військову службу. Наказу про визнання цих документів не чинними у нього нема, але йому про відміну повідомлено усно керівництвом ЗСУ, сказав Кривонос.

Кривонос збирається продовжувати спроби повернутись на військову службу згідно з наказом від 13 березня.

Схожі новини