Передплата 2024 ВЗ

У Києві попрощались із загиблим на фронті Юрієм Каракаєм

  • 25.08.2022, 16:32
  • 1 059

Герої не вмирають

Петро та Марина Порошенки у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі попрощалися із загиблим військовим, блогером та активістом ГО «Справа Громад» Юрієм Каракаєм. Вшанувати пам’ять героя прийшли рідні, бойові побратими, друзі та однодумці.

«Запам'ятайте це ім'я — Юрій Каракай. Справжній патріот, українець. Він записався з перших днів 2014 року до лав Збройних Сил. До цього, під час Революції Гідності, його місце було і на Грушевського, і на Майдані. Разом і поруч з нами. Він був небайдужим до того, якою буде Україна. Його, наша з вами Україна», — сказав Петро Порошенко.

«Почитайте його дописи. Знайдіть час для того, щоб почути і зрозуміти його слово, його думки — ясні, тверді, пронизані любов’ю до України», — закликав Порошенко.

Він розповів, що 24 лютого вже о 9 ранку Юрій прибув із заявою до лав територіальної оборони, вимагаючи тільки одного: зброю для того, щоб захищати державу. З перших днів Юрій Каракай обороняв столицю, у складі 206-го батальйону виконував завдання біля Гостомельського аеропорту, боронив Київ з боку Бучі та Ірпеня.

«І коли 206-й було передислоковано на південь, він у складі батальйону пішов забезпечувати оборону півдня України. І мріяв про контрнаступ», — додав Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» зазначив, що Юрій Каракай також допомагав давати відсіч інформаційним атакам «п'ятої колони» і російської федерації. «Світла людина. Велика людина і великий українець», — сказав Порошенко.

«Героїв вбивають вороги, але герої не вмирають, аж допоки вони будуть жити в наших серцях. Юрію, ми завжди пам’ятатимемо про тебе. Ти завжди будеш поруч з нами, разом з нами. І ми помстимося тим варварам і негідникам, які тебе вбили. Не пробачимо. І переможемо», — сказав п’ятий президент України.

Командир 2-ї роти, де воював Каракай, з позивним «Спис» зазначив, що знав Юрія ще з ГО «Справа Громад». «Це людина з гострим розумом і неймовірним патріотизмом», — наголосив командир.

«Спис» розповів, що Юрій Каракай дуже швидко вчився військовій справі. «Загинув він як воїн. Є військові, а є воїни. Він — був воїном. Коли ти відстоюєш свої інтереси, відстоюєш свої погляди і б'єшся за них. Юра був саме таким», — сказав він.

«Він як боєць зі зброєю пішов на війну, коли вона вибухнула в Києві. А як боєць зі словом він пішов цю війну набагато раніше. Це був спецпризначенець „Справи Громад“, який міг наодинці покласти на лопатки десятки упоротих, які намагалися зчорнити і те, що робив він, і те, що робила наша команда. Юра не боявся виходити у відкритий бій, це було дуже шляхетно. Він розумів, за що він воює, він знав, він йшов і він перемагав», — говорить громадський активіст, журналіст Віталій Гайдукевич.

Олександр Турчинов розповів, що Юрій Каракай ніколи не ховався за чужі спини.

«Тут багато моїх побратимів, які разом з Юрою стояли на околицях Києва, розуміючи, що краще загинути, але не пропустити ворога до нашої столиці», — нагадав Олександр Турчинов.

«Хочу сказати близьким — я розумію як це боляче, але він живий. Герої не вмирають. Ті, хто віддав життя за Батьківщину, за знайомих і незнайомих. Завдяки таким героям — стоїть Україна. Завдяки таким героям — у нас незламна нація. Завдяки таким героям — ми переможемо», — сказав Турчинов.

Схожі новини