Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чехія готова інвестувати у спорудження житла

На Львівщині побувала офіційна урядова делегація Чеської Республіки на чолі із заступником міністра закордонних справ Ярославом Курфюрстом

Приїхали гості не просто так — а для того, щоб інвестувати кошти у будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб.

Побували наші друзі-сусіди у двох містах — Львові та Дрогобичі, хоча, як заявив заступник директора департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Вадим Табакера, який супроводжував гостей у поїздці, для відвідин їм запропонували кілька локацій у різних районах. Дрогобич — їхній особистий вибір. Чому саме так?

Ярослав Курфюрст пояснив це послідовною, результативною роботою Дрогобицької ОТГ у царині будівництва житла для біженців. На території громади швидко зводяться два житлові об'єкти для потреб наших постраждалих співвітчизників — нове соціальне житло на 12 помешкань на вулиці Пилипа Орлика у Дрогобичі та 32-квартирна оселя на базі одного з гуртожитків у Стебнику. Крім того, згідно із генеральним планом, у Дрогобичі цілий мікрорайон на вулиці Євгена Коновальця побудують.

Як пояснив у розмові з нами заступник міського голови Дрогобича з гуманітарних та соціальних питань Андрій Ковч, у місті Котермака роблять все для того, щоб отримати від своїх чеських партнерів не лише сьогоднішню допомогу, а й добре збалансовану, стратегічну підтримку на майбутнє. Згадані два житлові об'єкти, куди вселять тих, хто має першочергове право на отримання соціального житла, це лише початок. У Дрогобичі добре усвідомлюють, що з початком холодів внутрішньо переміщених осіб на території ОТГ стане набагато більше. Потрібно робити все для того, щоб якомога більше людей отримали тут не просто дах над головою, а й постійне житло.

Чехія, як підтвердив Ярослав Курфюрст, готова інвестувати у нові масштабні житлові проєкти для тих, хто постраждав від війни. Просто потрібні документальне підтвердження анонсованих проєктів, готовність до співпраці у реальному часі. До кінця серпня, як стверджує Андрій Ковч, сторони сподіваються підготувати усі необхідні папери, аби інвестувати у будівництва житла для ВПО в Дрогобичі перші 5 млн грн.

Схожі новини