Передплата 2024 «Добрий господар»

«Це ляпас. І дуже хльосткий». Як пропаганда кремля відреагувала на вибухи на авіабазі в окупованому Криму

  • 13.08.2022, 19:38
  • 954

Реакція російських Telegram-каналів на подію була плутаною

Про це йдеться у моніторингу Центру стратегічних комунікацій, який досліджує найпопулярніші дописи прокремлівських каналів за 8−10 серпня.

Автори російських прокремлівських Telegram-каналів спочатку звинувачували Україну в ракетному обстрілі, але згодом відмовились від цієї версії на користь халатності російських військових або української диверсії за участі БПЛА.

Першою реакцією була ретрансляція меседжів офіційних пропагандистів. Відтак канали звинувачували Україну у «порушенні червоних ліній» та закликали до реакції. Але згодом вони відкинули версію із ракетним ударом. Схоже на те, що пропаганда свідомо мінімізувала психологічний ефект від знищення великої кількості літаків та боєприпасів.

Головний меседж: це — лише один із епізодів війни, але потрібно вжити заходів, аби не допускати такого у майбутньому.

Канал SergeyKolyasnikov критикував неузгодженість різних офіційних версій: про пожежу та детонацію авіаційних боєприпасів, що суперечать одна одній. При цьому незрозумілі причини вибухів та евакуації людей через таку «нікчемну подію».

Низка каналів закликала російську владу вдатися до рішучих ударів у відповідь. Так, пропагандистка Симоньян написала: «Ще раз. Червона лінія, де ти?». Канал wingsofwar, який спеціалізується на тематиці бойової авіації, писав: «У будь-якому разі це ляпас. І дуже хльосткий. Про „червоні лінії“ та „центри прийняття рішень“ нагадувати не хочеться, але треба».

Схожі новини