Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Стебнику хочуть оптимізувати шкільну освіту: вчителі – проти!

У Стебнику «забурлило» у школі №11. Не на жарт стривожений педагогічний колектив почав бити у дзвони, збирати підписи батьків учнів для того, щоб, як сам же у своїх «апеляціях» і стверджує, відстояти навчальний заклад

Школа має ім’я свого колишнього випускника, відважного воїна 80-ої окремої аеромобільної бригади ЗСУ Тараса Зозулі. Стебничанин загинув у серпні 2014 року під час захисту аеропорту «Луганськ».

У Дрогобицькій ОТГ, до складу якої входить і Стебник, дозріли до рішення, щоб дві школи у Стебнику: № 11 об’єднати із іншою, найбільшою у місті — № 18. Неважко здогадатись, хто в такому випадку має більше шансів зберегти власну «вивіску» — № 11 чи № 18. Звісно, що № 18.

Розрахований на 1 тис. 300 учнів даний навчальний заклад, як поінформували нас у Стебнику, ще у 1986 році був побудований на околиці міста, де, згідно з планом соціально-економічного розвитку, мав виростити новий житловий мікрорайон.

Мав — та не виріс. Сталося непередбачуване — прорвало хвостосховище тодішнього Стебницького калійного комбінату, внаслідок чого мільйони тонн соляних відходів, змітаючи все на своєму шляху, потрапили до Дністра. Аварію визнали найбільшою в Європі. Багато що довелось переглянути. Найперше — змінити ставлення до екологічних норм та правил. У Стебнику вирішили, що будувати новий житловий мікрорайон там, де це спочатку передбачалося, небезпечно: ніхто не давав гарантій, що захисну дамбу з відходами калійного видобутку, хоч і добре укріплену, більше ніколи не прорве, і соляна стихія не посуне на багатоповерхівки. Ось і вийшло, що школу звели, а багатоповерховий, густо заселений житловий мікрорайон так і не з’явився. І це, звісно, далося взнаки. У найбільш придатному, і басейн з душовими кабінами є, добре оснащеному всім необхідним для оволодівання знаннями навчальному закладі постійно недобирають учнів. Прикро. Але так само стається і в інших, менших за своєю пропускною здатністю школах цього міста.

Як поінформували нас у Дрогобицькій ОТГ, до складу якої входить і Стебник, у всіх навчальних закладах Стебника упродовж багатьох років спостерігається недобір дітей. Кількість школярів, які в них навчаються, далека від передбачених проєктом показником Це означає, що школи хронічно недофінансовуються: держава, виділяючи бюджетні кошти на шкільне навчання, орієнтується на кількість школярів, а не на розміри шкільних приміщень. Немає значення скільки поверхів має школа та скількох дітей вона може прийняти. Якщо тут вчаться 10 дітей, то саме на таку кількість школярів і надійде фінансування. А про все решта, в тому числі і про недовиділені кошти на зарплатню вчителів, повинна дбати міська влада, якщо вона, звісно, не проведе оптимізацію шкільної мережі, не зменшить витрат на опалення та багато інших речей, які мають стосунок до господарювання в школах.

Саме це, оптимізувати витрати, за словами заступника міського голови Дрогобича Андрія Ковча, і намагаються робити у Стебнику. За словами посадовця, в адміністративному центрі ОТГ не наполягають на тому, щоб у місті-сателіті, яким довший час Стебник був для Дрогобича, школу № 11 приєднали до школи № 18. Якщо вважають за потрібне — нехай буде навпаки.

«Нехай це питання вирішить громада, нехай своє слово скажуть самі стебни чани. Ми приймемо будь-яке їх рішення». Такою була відповідь чиновника.

У Стебнику оперують іншими аргументами. Тут нагадують, що про такі речі, як злиття двох шкіл потрібно було думати раніше. І оголосити про це не тепер, влітку, а ще наприкінці минулого року. Слід було подбати про вчасне попередження педагогічних працівників. Так само вартувало було зробити і з переможцями тендерів на постачання школам різних послуг. Тепер же, коли «потяг вже пішов» рішення про злиття може викликати невдоволення не лише педагогічного колективу та батьків, а і всіх тих, хто здобули карт-бланш на реалізацію своїх послуг освітянським закладам.

Про свою готовність підставити плече стебницьким освітянам заявив і голова Дрогобицької районної військової адміністрації Степан Кулиняк. У відповідь на одне із звернень, яке надійшло на адресу районної військової адміністрації від стебничан, голова Дрогобицької РВА відповідає, що «районна військова адміністрація буде проводити моніторинг роботи та рішень органів місцевого самоврядування … У випадку порушень інтересів учасників освітнього процесу — залишає за собою право розв'язання даного питання у судовому порядку».

Схожі новини