Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Полтавська область прийняла 174 тисячі переселенців»: Олександр Біленький

У приватних готелях 80% знижки на проживання, в комунальних мешкають безкоштовно

«Полтавська область прийняла 174 тисячі переселенців»: Олександр Біленький
«Полтавська область прийняла 174 тисячі переселенців»: Олександр Біленький

З початку війни Полтавська область прийняла 174 тисячі переселенців (цифра станом на 16 червня). Та реальна кількість переселенців значно більша, оскільки не усі офіційно реєструються. На Полтавщині мешкають люди з Сумської, Чернігівської, Харківської, Донецької, Луганської та Запорізької областей.

Про це повідомив у коментарі для «ВЗ» голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

«Вважаємо, що на Полтавщині є 250 тисяч переселенців, бо не усі реєструються в закладах розміщення, тим паче чоловіки призовного віку, — наголошує голова обласної ради. — На перших етапах розселення людей було хаотичним. Тепер система налагоджена добре. Мешкають у приватних садибах, хостелах, готелях. У комунальних готелях — безкоштовне проживання і триразове харчування. У приватних готелях переселенцям роблять знижки — 70−80%. Також мешкають у всіх комунальних закладах Полтавщини, зокрема — в інтернатах».

За словами Олександра Біленького, з осені, коли стартує навчальний процес, переселенців доведеться відселити із шкіл. В облраді шукають альтернативні місця для поселення. Оскільки обласний бюджет не може побудувати житла для переселенців (хоча перевиконання за перший квартал становило 120% завдяки ренті родовищ), тому розглядатимуть варіанти поселення у комунальних закладах. Зараз ключовим житловим хабом на Полтавщині для переселенців стала Решетилівка (одне з наймолодших міст України, центр народних промислів, зокрема — килимарства). Там мешкають переважно у садибах.

Серед соціальних активностей для переселенців — курси української мови, майстер-класи з народних ремесел, екскурсії містечками, спортивні секції…

Про виплати для переселенців

За словами Олександра Біленького, вимушеним переселенцям допомагають продуктовими наборами та грошима міжнародні благодійні організації та фонди. Організація «Карітас» платить найбільше — від шести тисяч гривень.

«Одна сім"я може отримати 24 тисячі гривень, щоправда, „Карітас“ має вимоги: соціальна незахищеность, хвороби, інвалідність. З кожним кандидатом на грошову виплату мають співбесіду».

Фото автора

Львів-Полтава

Схожі новини