Передплата 2024 «Добра кухня»

«Україна втратила 25% посівних площ. Але продовольчій безпеці це не загрожує»: Тарас Висоцький

Деяких культур посіяно більше, ніж зазвичай

Через війну та окупацію східних та південних регіонів, Україна втратила 25% посівних площ. Щоправда, це у жодному разі не загрожує продовольчій безпеці України. Бо деяких культур посіяно більше, ніж зазвичай. Крім того, через міграцію змінилося трохи споживання.

Про це повідомив на брифінгу у Медіацентрі перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«Попри втрату 25% посівних площ, структура посівів сільськогосподарських культур цього року достатня для забезпечення споживання, яке своєю чергою теж скоротилося через масові переміщення та зовнішню міграцію українців».

За його словами, ще до початку війни українські аграрії непогано підготувалися до проведення посівної — в Україну в лютому було завезено близько 70% необхідних міндобрив, 60% засобів захисту рослин та близько третини необхідних обсягів пального.

Експерт каже, відбулася насамперед зміна в структурі посівної кампанії — пріоритетність культур.

«На це вплинуло декілька факторів, а саме: блокування чорноморських портів та неможливість вирощування у воєнний час більш ресурсоємних вибагливих культур, — сказав Тарас Висоцький. — Цього року ярої пшениці засіяно майже 200 тис. га., на відміну від торішніх 42 тис. га. Ячменю і вівса посіяно понад 160 тис. га, гороху — 130−150 тис. га, гречки — близько 80 тис. га, цукрових буряків — понад 180 тис. га. Таких обсягів цілком достатньо для забезпечення внутрішнього споживання і навіть експорту».

Схожі новини