Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фундук дав перший урожай

Два роки тому житель міста Пустомит Андрій Жидачек, котрий працює в органах місцевого самоврядування, вирішив зайнятися сільським господарством. Натхнення до цього почерпнув від фермерів, що об'єдналися в агротуристичному кластері «ГорбоГори»

Андрій та Маріанна Жидачеки разом із донечкою стежать за розвитком своїх насаджень. Фото з архіву Андрія Жидачека.
Андрій та Маріанна Жидачеки разом із донечкою стежать за розвитком своїх насаджень. Фото з архіву Андрія Жидачека.

Молодому чоловікові подо­балося спілкуватися з людьми, які трудяться на землі. Один співрозмовник зауважив, що не відразу став фермером, а розпочав власну справу аж у 36-річному віці.

Саме так склалося і в пана Андрія. Він зупинився на фунду­ку — невибагливій культурі, що добре росте в умовах Галичини.

За 6 км від Пустомит, у ма­льовничому селі Віняви, ініціа­тивний ґазда орендував ділянку площею 1,6 га і разом із партне­ром Ігорем Криськом висадив тут понад 900 саджанців сорту Галле.

Робили це восени, бо саме тоді - найсприятливіший період для вкорінення. Рослини успіш­но прижилися. Нинішнього року з’явилися перші горішки.

Наступного сезону їх має бути значно більше. Та й дерев­ця стануть вищими — близько 1,5 — 2 метри.

Зауважимо, що в Жидачеків є ще один напрям діяльності - ви­рощування англійської лаванди вузьколистої, якою займаєть­ся дружина Маріанна. 28 тисяч якісних саджанців придбали на Закарпатті і висадили на честь народження донечки. Тепер вони добре розвиваються.

У планах героя нашої розпо­віді - розпочати виробництво фундукової олії, яка дуже попу­лярна в Європі. В Україні її поки що мало споживають.

А ще Андрій Жидачек має намір розширити площі наса­джень фундука й лаванди. Бо бачить у цьому перспективу.