Виведений сорт перцю назвала «Слава ЗСУ»
Іванна Білоус, що живе в селі Прислучі Полонської міської громади Шепетівського району Хмельницької області, любов до рослин успадкувала від батьків, а особливо бабусь, які тривалий час займалися насінництвом. На їхньому горищі завжди висіли торбинки з різноманітними зернятками — кругленькими чи видовженими, величезними або дрібненькими, невагомими чи добре відчутними у долоні. Оглядати їх було надзвичайно цікаво
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/499244/perets.jpg)
Дівчинка охоче переймала від дорослих знання та досвід із плекання та збору репродуктивного матеріалу. Копіюючи їх, влітку ходила луками та придивлялася до дикорослої рослинності. А восени, коли жовтіли верхівки, запасала насіння, щоб згодом посіяти біля хати…
Не полишила улюбленої справи й у зрілому віці. Тепер молода жінка вирощує на своїй ділянці велику кількість їстівних та декоративних культур. Всі вони успішно приживаються й вегетують. Саме про таких людей у народі кажуть: «Вона лопату на городі забуде, то й та навесні проросте».
Особливу увагу ентузіастка приділяє перцю. На ділянці його багато: від надранніх — аж до пізніх видів. Є плоди різного кольору: ніжно-кремові, оранжеві, яскраво-червоні, фіолетові, глянцеві. Вражають і розмірами. Одні екземпляри масивні, кубоподібні, інші - маленькі (відомі під назвою «Апельсин»). Вони оранжеві, солодкі, добре зберігаються.
До речі, пані Іванна займається не тільки вирощуванням, а й селекцією.
Так, упродовж шести сезонів вона працювала над виведенням нового сорту. Представила його 2022 року й назвала «Слава ЗСУ» — у подяку нашим доблесним воїнам за героїзм та жертовність.
На кущі новинки формується до 10 масивних, товстостінних плодів вагою 350−460 г. Довжина — 26−28 см, товщина стінок — 8−9 мм. Смак солодкий та ніжний. Рослини формуються високими й міцними, тож не потребують підв'язування.
«Сорт перевищив мої сподівання. Для порівняння, нинішнього сезону спеціально посадила гібриди відомих компаній. Жоден із них не показав кращого результату. Виходить, що з моїх плодів потрібно збирати насіння. Воно повторюватиме всі материнські ознаки», — переконана селекціонерка.