Передплата 2024 «Добрий господар»

“В Україні стартував підвищений моніторинг можливості виникнення холери”: Ігор Кузін

Через антисанітарний стан у Маріуполі та інших окупованих регіонів, в Україні розпочато підвищений моніторинг можливості виникнення холери та інших інфекційних хвороб

“В Україні стартував підвищений моніторинг можливості виникнення холери”: Ігор Кузін
“В Україні стартував підвищений моніторинг можливості виникнення холери”: Ігор Кузін

Якщо буде зафіксовано хоча б один випадок холери, запуститься система реагування, яка дозволить швидко її локалізувати.

Про це 6 червня повідомив на брифінгу головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Система охорони здоров’я України має достатній запас ліків, щоб локалізувати та лікувати холеру. В Україні сформовано запас вакцин проти інших інфекційних хвороб, щонайменше до серпня. Також є заплановані поставки вакцин, — наголосив головний санітарний лікар. — А у прифронтових територіях, де зруйновані заклади охорони здоров’я, використовуються мобільні медичні бригади, які працюють під егідою міжнародних організацій та передають всю інформацію про розвиток та поширення хвороб».

За його словами, деокуповані Київська та Житомирські області повністю проінспектовані щодо можливого спалаху там інфекційних хвороб. Спеціальні групи фахівців досліджують воду, повітря та ґрунт, аби запобігти розвиткові інфекційних хвороб.

«За результатами досліджень маємо напрямки небезпеки — показники якості питної води, — каже він. — У Київській області із двадцяти зразків два не відповідало показникам. Другий ризик — підтоплені території. Третій — поширення інфекційних хвороб. Особливо критична ситуація в Маріуполі. Причина — стихійні поховання та відсутність питної води. Ризики будуть лише збільшуватися, враховуючи температуру повітря. Говорити про те, що на 100 відсотків чекаємо спалахи хвороби, ми не можемо. Але передумови, на жаль, є».

Про ситуацію з коронавірусом

Ковід нікуди не зник і продовжує «косити» українців, щоправда, у менших масштабах, ніж до 24 лютого. За словами Ігоря Кузіна, за минулий тиждень було зафіксовано 34 випадки смертей від COVID-19, в тому числі одна дитина. «Поки що не зафіксовано критичного стану у самому штамі хвороби. Продовжується моніторинг штамів, які циркулюють країною», — каже він.

Про мавпячу віспу

В Україні не зафіксовано жодного випадку зараження мавпячою віспою. Ігор Кузін переконує, що вірус повільно передається від людини до людини, тому шансів на те, що він переросте у пандемію, майже немає.

«Інструкції щодо перебігу хвороби, діагностиці та лікуванню були доведені до центрів контролю та профілактики хвороб, — наголошує пан Кузін. — Наразі очікуємо ПЛР-тести від ВООЗ для виявлення хвороби віспи. Щодо вакцинації від віспи, рекомендовано робити дві вакцини проти цієї хвороби. Однак, саме зараз немає передумов, щоб робити масову вакцинацію».

Фото РБК-Україна

Схожі новини