Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Літо – пора пляжів, басейнів і... молочниці

Як показує практика, саме влітку спостерігається сплеск захворюваності на цю неприємну недугу

І це не дивно: санітарні умови відпочинку часто залишають бажати кращого, а довге перебування в морській або річковій воді може негативно позначитися на захисних силах жіночого організму. І тоді приємний відпочинок перетворюється на тривалу боротьбу з молочницею.

Кандидоз як прояв нездужання організму

А провокує її грибок роду Candida. «У нормі він присутній в організмі жінки в не­значних кількостях і не приносить шкоди, – розповідає гінеколог вищої категорії Лідія Іванець. – За регуляцію його чи­сельності відповідає мікрофлора піхви, в нормальному стані стримуючи зростання грибів. Однак у літній період досить бага­то факторів, здатних послабити захисні функції організму: спекотна погода спри­яє розвитку будь-яких інфекцій, в тому числі й грибкових. Зміна кліматичних по­ясів часто є стресом для організму – іму­нітет знижується, і внутрішніх ресурсів для контролю росту грибка в організмі не вистачає». Купання у водоймах може ви­кликати переохолодження – це так само не йде на користь захисним силам ор­ганізму. А санітарія – це взагалі палиця з двома кінцями: відсутність адекватних санітарних умов – сприятливе середови­ще для розвитку грибкової інфекції, але й надмірне користування засобами осо­бистої гігієни теж може нашкодити, тому що косметичні засоби та побутова хімія порушують природну внутрішню мікро­флору в організмі. Все це, як разом, так і окремо, може викликати появу молоч­ниці. «Молочниця – це своєрідний сигнал про те, що в організмі певні негаразди, десь стався збій, – застерігає лікарка. – Тому за частих загострень або тривалого поточного процесу потрібно дивитися в глиб проблеми. Найчастіше молочниця є симптомом, зовнішнім проявом більш глибоких проблем, наприклад, зниження імунітету або дисбактеріозу після при­йому антибіотиків. Антибіотики порушу­ють нормальну мікрофлору кишечнику, і патологічна мікрофлора потрапляє в піхву, стимулюючи зростання «кандид». Тому лікар завжди з антибіотиками при­значає препарати, що підвищують іму­нітет і запобігають можливості таких за­хворювань. Крім цього, кандидоз може бути зовнішнім проявом якоїсь прихова­ної інфекції або вірусного захворювання, наприклад, герпесу, папіломавірусної інфекції людини, цитомегаловірусної ін­фекції тощо».

Не зловживайте солодощами і прянощами

Серед «грибкових помічників» – їжа, ба­гата на вуглеводи. Це, зокрема, улюблені багатьма солодощі: шоколад, цукерки, торти, тістечка. Проте не варто позбав­ляти себе задоволення, а свій організм вуглеводів. Єдина умова – не зловживати солодощами. Гінеколог як замінник со­лодощам пропонує вживати сухофрукти – «вони теж солодкі, але вуглеводів у них значно менше. Бувають випадки, коли зовсім забути про цукор неможливо, а то ризикуєте отримати хронічний стрес. Тоді перейдіть на природні «підсолоджувачі»: фруктозу або лактулозу».

Гострі і пряні продукти так само не по­винні бути частими гостями на вашому столі. Перевагу краще віддавати свіжим овочам і фруктам, кисломолочним про­дуктам, нежирним сортам м’яса і риби.

Насамперед – гігієна

Не користуйтеся чужими рушниками, не одягайте чужого одягу, дотримуйтесь гігієни статевих органів. Але і зловжива­ти дезінфікуючими та косметичними за­собами не варто – це може порушити мі­крофлору піхви. Обирайте м’які гігієнічні засоби, в ідеалі – звичайне дитяче мило. Вибираючи натільну білизну, віддавайте перевагу бавовняним тканинам. Не до­пускайте переохолоджень!

Особлива увага вагітним

Лідія Іванець наголошує: уважними по­трібно бути вагітним жінкам. У цей період у майбутніх матусь прокидається просто невгамовний апетит. Вони їдять багато і часто, як кажуть бабусі, «за двох». Проте багато їсти – шкідливо, адже можна на­шкодити мамі – викликати молочницю, підвищити рівень цукру у крові, а це не­сприятливо позначиться на здоров’ї ди­тини. Надлишок вуглеводів у харчуванні вагітних жінок може спровокувати алер­гічні реакції у дітей. А це величезний удар по імунітету, оскільки в алергіків знижені захисні реакції. «Особливо обережними варто бути вагітним жінкам і в жодному ви­падку не намагатися позбутися молочниці за порадою подруги чи рекламного роли­ка, – застерігає гінеколог Лідія Іванець. – По-перше, протигрибкові препарати токсичні. По-друге, вони мають широкий спектр дії, тобто можуть вплинути не тіль­ки на самі грибки, а й на те, що з ними аб­солютно не пов’язано. І якщо дорослому організму це не зашкодить, то на здоров’ї майбутнього малюка може позначитися несприятливо. Самолікування може при­звести до повторних явищ, розвитку стій­кості грибів, що в подальшому ускладнює терапію. Лікування може призначити тіль­ки лікар, з урахуванням терміну вагітності, ступеня розвитку захворювання, і, пере­конавшись, що це справді кандидоз, а не інша інфекція.

Тому на період вагітності та годування грудьми боротьбу з молочницею краще відкласти. Практично завжди самоліку­вання приводить лише до тимчасового поліпшення. На ринку є чимало препа­ратів від молочниці, проте розібратися в тонкощах кожного препарату може тільки фахівець».