Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Готуємо докази злочинів російських окупантів, щоб дипломати і політики домоглися закриття неба над Україною – Новіков

  • 06.03.2022, 20:21
  • 697

Всі докази про воєнні злочини російських окупантів, зібрані спеціальною групою, будуть надані і в Офіс Генерального прокурора, і нашим дипломатам та політикам для допомоги у закритті неба над Україною від ракетних та авіаударів ворога

Готуємо докази злочинів російських окупантів, щоб дипломати і політики домоглися закриття неба над Україною – Новіков
Готуємо докази злочинів російських окупантів, щоб дипломати і політики домоглися закриття неба над Україною – Новіков

Про це сказав адвокат Ілля Новіков.

«Як ми повідомляли, у нас розпочала роботу група, що працює над збором доказів щодо воєнних злочинів, які вчиняють російські війська», — зауважив він.

Адвокат додав, що сьогодні Офіс Генерального прокурора також оголосив, що вони відкривають такий збір, і вони працюють правильно. «Звичайно, у нас немає ніякої конкуренції, і ми обов'язково надамо нашим колегам з прокуратури все, що опрацюємо», — запевнив Ілля Новіков.

Він зазначив, що вже надходять численні звернення громадян, які зафіксували чи були свідками таких злочинів.

«Як ми обіцяли, робимо фокус на тому, щоб допомогти у короткостроковій перспективі нашим дипломатам, політикам, які пробують перемогти цю позицію: НАТО не хоче закривати небо над Україною», — сказав Новіков.
Він пояснив, що ці докази та факти нададуть можливість для додаткової аргументації.

«Ми маємо намір робити щоденний звіт. І сьогодні до цього звіту потрапляють два випадки, які мають шанс загубитися на фоні того, що відбувається в Ірпені. Ви знаєте, що було знищено аеропорт у Вінниці. З інформації і зі звернень громадян, також із загальнодоступних джерел на Житомирщині, у Коростені і Овручі, були два випадки, коли росіяни атакували ракетами приватний сектор. В одному випадку було знищено понад 30 приватних будинків, в іншому — понад 10 приватних будинків», — розповів він.

«Це важливо, тому що в кожному разі йдеться про випадки, коли це — не спровоковано, бо там не було на землі ніяких бойових дій чи військових об'єктів — нічого спільного з легітимною воєнною метою. Це має трактуватися виключно як акт знищення, вбивства мирних громадян та тероризування мирного населення», — підкреслив адвокат.

Він розповів, що звіт англійською і українською мовою нададуть нашим дипломатам і політикам, які безпосередньо спілкуються з тими, від кого залежить рішення про закриття неба.

«І ми очікуємо від вас звернень у разі, якщо ви безпосередньо були очевидцями того, що відбувалося. Якщо ви щось бачили, що не потрапило до Інтернету, дуже просимо вас писати на цю адресу: [email protected]. І ми продовжимо нашу роботу», — закликав він.

Народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар зазначила, що це важлива робота, і закликала знімати та документувати всі злочини, які роблять російські військові. «Це потрібно знати і Україні, і світу», — додала вона.

Читайте також: Гаага: трибунал почав розслідування військових злочинів РФ внаслідок нападу на Україну

Схожі новини