Передплата 2024 ВЗ

У Львові 6 тисяч укриттів, придатних для захисту від обстрілів

У “тривожну валізку” радять брати документи, гроші, медикаменти, запаси їжі та води

У Львові 6 тисяч укриттів, придатних для захисту від обстрілів
У Львові 6 тисяч укриттів, придатних для захисту від обстрілів

Львів цілком готовий до захисту мешканців міста і навіть туристів в спеціальних укриттях, де можна сховатися у разі збройного нападу, оскільки тривалий час на східному кордоні України неспокійно. Працюють 6 тисяч укриттів — у підвалах житлових будинків, підземних паркінгах і навіть в підземних переходах, де можна тимчасово перечекати небезпеку. У грудні минулого року всі укриття міста Лева перевірили і промаркували спеціальними табличками.

Про це сказала в коментарі «ВЗ» керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради Наталія Алєксєєва.

«Укриття призначені для тимчасового перебування мешканців на випадок обстрілів з повітря, з гранатометів чи у разі інших небезпечних ситуацій, — продовжує розмову чиновниця. — Є ще захисні споруди (бомбосховища) на території стратегічних підприємств, заводів. Вони призначені не для мешканців, а для забезпечення системної роботи підприємства в „особливий“ період. Для людей доступні 6 тисяч укриттів, які обстежені. Площі в укриттях загалом більш ніж достатньо для захисту усіх мешканців Львова. На них є таблички з написом „Укриття“. У центрі Львова є деякі підземні переходи, які теж можуть слугувати укриттям. Головна ознака — „бути під землею“, щоб був вагомий шар бетону, щоб врятуватися від обстрілів з повітря. Серед ключових укриттів — підвали житлових будинків, ми просили мешканців утримувати їх в чистоті. Доступ до водопостачання — не один з головних критеріїв укриття, бо на тимчасовий період можна взяти з собою запаси води. Критерії — світло, простір для перебування людей».

Запитую чиновницю, що дозволено брати в укриття, оскільки за останні дні побачила в супермаркеті чимало панічних покупців, які скуповують продукти на випадок вторгнення до Львова військ зі сходу.

«У так звану тривожну валізку раджу брати документи (для дітей в тому числі), гроші, медикаменти, запаси їжі та води, — наголосила Наталія Алєксєєва. — Зокрема, у дітей мають бути з собою контакти (номери телефонів, адреси), аби знати, де у разі чого шукати батьків. Якщо є можливість завчасно спорудити „тривожну валізку“, це добре і інформація про потрібні речі відкрита. Те, що зараз закуповують гречку та інші продукти, це паніка, що у період можливого військового наступу будуть недоступні магазини, супермаркети. Це не стосується продуктового набору в укриття. Бо в укритті треба бути мобільним, відтак „тривожна валізка“ має бути легкою і дозволити людині швидко пересуватися. Це має бути лише необхідний запас речей».

Зазначимо, на Геопорталі Львова створили інтерактивну карту, куди наносять доступні для містян укриття у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Нагадаємо, нещодавно президент України Володимир Зеленський в інтервʼю Washington Post повідомив, що в разі нового вторгнення Росія проводитиме військову агресію проти тих територій України, які історично були до неї ближчими. «Харків, який під контролем уряду України, може бути окупованим. Росії повинен привід: скажуть, що захищають російськомовне населення. Після окупації та анексії Криму ми розуміємо, що це може здійснитися і трапитися. Але я не знаю, що вони збираються робити, тому що це великі міста. У Харкові проживає більше мільйона мешканців. Це не буде простим заняттям, це буде початком масштабної війни», — заявив Володимир Зеленський.

Читайте також: Зеленський вже здав Харків?

Схожі новини