Передплата 2024 ВЗ

У Женеві завершились безпекові перемовини США та Росії. Штати відкинули низку російських пропозицій

  • 10.01.2022, 19:45
  • 1 124

У Женеві завершилися безпекові перемовини між США та Росією, які тривали майже вісім годин. Сторони домовилися продовжити консультації

У Женеві завершились безпекові перемовини США та Росії. Штати відкинули низку російських пропозицій
У Женеві завершились безпекові перемовини США та Росії. Штати відкинули низку російських пропозицій

Про це повідомили на брифінгах заступник міністра закордонних справ Р Ф Сергій Рябков та заступниця держсекретаря США Венді Шерман.

У США підкреслили, що готові продовжувати обговорювати з Росією певні безпекові питання, зокрема ті, що стосуються американських військових навчань у Європі, а також контролю над озброєнням, особливо розміщення ракет.

Водночас більшість інших пропозицій, зокрема щодо нерозширення НАТО, були відкинуті. За словами Шерман, Штати не дозволять Росії «зачинити» двері для вступу в Альянс.

Також під час перемовин порушили питання скупчення російських військ на кордоні України. У Держдепі наголосили, що якщо Росія вторгнеться до України, то Штати готові запровадити нові санкції, які стосуватимуться фінансових інституцій РФ, а також експорту до Росії. Окремо, США наростять військову підтримку України.

«Ми побачимо, чи дійсно Росія розуміє, що найкращий спосіб продовжити дипломатію — це зменшити цю напругу та деескалацію… ми побачимо, наскільки вони серйозно [до цього ставляться]», — підкреслила вона.

Обидві країни також погодилися, що ніхто не зможе перемогти у ядерній війні, а тому її в жодному випадку не потрібно починати.

Водночас Шерман наголосила, що спілкування з Росією у Женеві варто назвати «дискусією», а не повноцінними «перемовинами».

У Росії ж зазначили, що США «серйозно» підійшли до російських пропозицій з безпеки та детально їх проаналізували. Рябков підкреслив, що Росія вимагає від НАТО припинити «освоєння» територій тих держав, які приєдналися до Альянсу після 1997 року.

Він заявив, що Росія налаштовано серйозно і жорстко до цього питання.

«Різниця між тим, що робимо ми, і що роблять США та інші учасники західної групи щодо нас у тому, що ми пропонуємо домовлятися і конкретно показуємо, як нам можливо це зробити, тоді як з американської сторони та з боку ЄС ми постійно чуємо про якусь ціну, яку Росії доведеться заплатити», — пояснив Рябков.

Що стосується України

У Росії знову підкреслили, що не мають жодних планів «нападу» на Україну, а пересування військ відбувається винятково на російській території. Однак Рябков наголосив, що РФ прагне отримати гарантії, що Україна ніколи не стане членом НАТО.

Надалі сторони домовились продовжити роботу в інших форматах перемовин, зокрема під час засідання комісії Росія-НАТО.

Читайте також: Перед переговорами США з Росією відбудеться засідання комісії НАТО — Україна

Фото з сайту ТСН

Схожі новини