Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вчені створили детальну карту чорних дір

  • 03.01.2022, 20:15
  • 863

Науковці з Гамбурзького університету в Німеччині створили найдокладнішу карту чорних дір на низьких радіочастотах – це є результатом багаторічної роботи

Вчені створили детальну карту чорних дір
Вчені створили детальну карту чорних дір

Про це повідомляє наукове видання Science Alert.

Це не карта зоряного неба — кожна точка тут є активною надмасивною чорною дірою. І кожна з них поглинає матеріал у центрі галактики, віддаленої за мільйони світлових років від нас.

Щоб зробити цю карту, вченим довелося винайти нові методи для перетворення радіосигналів у зображення неба.

У стані спокою чорні діри не виділяють ніякого випромінювання, яке можна виявити, що значно ускладнює їх пошук. Коли чорна діра активно поглинає матеріал, витягуючи його з диска пилу і газу, який кружляє навколо неї так само як вода кружляє по стоку, залучаються інтенсивні сили, які генерують випромінювання різних довжин хвиль. Саме їх вчені та зафіксували.

Що робить наведене вище зображення таким особливим, так це те, що воно охоплює наднизькі довжини радіохвиль, виявлені за допомогою LOw Frequency ARray (LOFAR) у Європі. Ця інтерферометрична мережа складається з близько 20 000 радіоантен, розподілених у 52 місцях по всій Європі.

Наразі LOFAR є єдиною мережею радіотелескопів, яка здатна створювати детальні зображення з високою роздільною здатністю на частотах нижче 100 мегагерців. Ця карта охоплює лише чотири відсотки неба Північної півкулі.

Частоти, які проникають в іоносферу, можуть змінюватися в залежності від атмосферних умов. Щоб подолати цю проблему, команда використовувала суперкомп’ютери, які запускали алгоритми для корекції іоносферних перешкод кожні чотири секунди. LOFAR фіксував випромінювання у небі протягом 256 годин.

Читайте також: Маск запустить український супутник «Січ» у космос

Фото: LOFAR/LOL

Схожі новини