Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні набув чинності так званий "ресурсний" закон

  • 01.01.2022, 19:15
  • 786

1 січня набув чинності так званий ресурсний закон 5600, який спрямований проти олігархів і вплине також на звичайних українців

В Україні набув чинності так званий "ресурсний" закон
В Україні набув чинності так званий "ресурсний" закон

Про це йдеться у нормах закону.

Він змінює модель ренти за видобуток руди. Чинна система передбачає ставку 11−12%, яка нараховується з індексу IODEX 58% FE CFR China. Законом № 5600 передбачене також стягнення ренти з ринкової вартості руди з вищим вмістом руди, а саме індексу IODEX 62% FE CFR China, який розраховує інформаційне агентство Platts. Тобто, чим вищою буде ця ринкова вартість — тим більшою буде ставка ренти.

Також закон підвищує всі ставки акцизів на алкоголь на 5%.

Наразі дохід від продажу одного об'єкта на рік не оподатковується, а продаж другого і наступних оподатковується за ставкою 5%. Так забудовники можуть оптимізувати витрати, продаючи квартири фізичним, а не юридичним особам. Ресурсний закон має скасувати цю можливість. Відповідно до нього, дохід від продажу третього та наступних об'єктів нерухомості, проданих фізичною особою за рік, має оподатковуватися за стандартною ставкою — 18%.

До другого читання проєкту цю норму пом'якшили. Тепер сплачувати 18% податку доведеться не з усієї суми, отриманої від продажу нерухомості, а лише з різниці між сумою продажу та ціною, за яку нерухомість перейшла до продавця.

Оподаткуванню підлягають угоди, які передбачають перехід права власності на житловий будинок чи його частину; квартиру чи її частину; кімнату; гараж; садовий будинок та господарські споруди, землю під ними; земельну ділянку.

Читайте також: Новий рік — нові податки і тарифи: перелік змін в Україні

Фото з відкритих джерел

Схожі новини