Передплата 2024 «Добра кухня»

На площі Ринок експонують знакові роботи архітектора Альфреда Захарієвича

Архітектор першим у Львові застосовував залізобетонні конструкції системи Франсуа Геннебіка

На площі Ринок експонують знакові роботи архітектора Альфреда Захарієвича
На площі Ринок експонують знакові роботи архітектора Альфреда Захарієвича

У середу, 8 грудня, на площі Ринок навпроти Ратуші офіційно відкрили виставку «Законодавець стилю в архітектурі Львова початку ХХ століття». Експозиція презентує найважливіші архітектурні проєкти авторства Альфреда Захарієвича, які впродовж 1900-х та початку 1910-х років були для міста архітектурно-стильовим «камертоном». Матеріал дає змогу простежити еволюцію стилю львівської архітектури, яка відбулася впродовж двох десятиліть — від сецесії до модернізованої версії неокласицизму. Куратор проєкту — доцент кафедри історії УКУ, кандидат мистецтвознавства Ігор Жук.

Як розповів у коментарі «ВЗ» директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик, мета виставки — вшанувати пам’ять видатного львівського архітектора початку ХХ ст. Альфреда Захарієвича. Цьогоріч виповнилося 150 років з дня народження.

На стендах — архітектурні фотографії, рідкісні історичні світлини, архітектурні рисунки та проєктні креслення, архівалії кінця ХІХ — початку ХХ ст., включно з копіями унікальних документів приватного архіву родини Захарієвичів.

Виставка на площі Ринок. Фото автора
Виставка на площі Ринок. Фото автора

«Професійний доробок Альфреда Захарієвича — це, зокрема чудова будівля торгово-промислової палати на просп. Шевченка, 17−19, банк на Коперника, 4 та інші знакові споруди міста Лева, — каже Павло Богайчик. — На жаль, для шанувальників Львова маловідомим фактом лишається роль Альфреда Захарієвича, як ініціатора впровадження в архітектурно-будівельну практику новітніх технологій і матеріалів — зокрема, залізобетонних конструкцій системи Франсуа Геннебіка. Будучи членом консорціуму Геннебіка, Захарієвич активно застосовував залізобетон у свої проєктах. До Першої світової війни його фірма спорудила сотні залізобетонних мостів, які відносилися до найбільших серед споруджених в Австро-Угорщині. Завдяки пропонованій виставці поціновувачі виставок матимуть нагоду довідатись про цю унікальну спадщину».

Читайте також: Громадськість Львова 12 років бореться за відновлення будинку композитора Ярославенка

Схожі новини