Передплата 2024 «Добра кухня»

У Гарнізонному храмі відкрили відреставровані фрески Франциска Екштайна

  • 02.12.2021, 17:30
  • 584

Реставрація унікальних зображень тривала 7 років

Гарнізонний храм Свв. апостолів Петра і Павла. Фото: Духовна велич Львова
Гарнізонний храм Свв. апостолів Петра і Павла. Фото: Духовна велич Львова

Як пише «Духовна велич Львова», 2 грудня відреставровані фрески авторства Франциска Екштайна урочисто презентували у Гарнізонному храмі свв. апостолів Петра і Павла. У проєкті брали участь 20 українських та польських реставраторів під керівництвом доктора Павла Болінського.

До урочистого відкриття фресок долучилися архиєреї: Митрополит Львівський УГКЦ Високопреосвященний Владика Ігор, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ Преосвященний Владика Володимир, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа Преосвященний Владика Степан.

«Мистецтво не має кордонів. І сьогодні це мистецтво немовби заохочує нас підняти голову вгору, подивитися у Небо. Бо ми рідко дивимося на нього, а сьогодні ці фрески, які відреставровані, надихають нас подивитися вгору. Я дуже дякую тепер вже Владиці Степану Сусу, який дуже надіявся, що це буде реалізовано. Ще він сподівається, що буде втілено проєкт з органом. Також я дякую усім священникам», — підкреслив Митрополит Львівський Ігор.

Настоятель Гарнізонного храму свв. апостолів Петра і Павла о. Тарас Михальчук наголосив:

«У храмі працювала група реставраторів, основа якої — випускники Львівської та Краківської Академії мистецтв. Очолив її доктор реставрації Павло Болінський — людина, яка все своє життя присвятила дослідженню та реставрації фресок Екштайнів. Розпочалася реставрація у 2015 році. Разом з фінансуванням робіт, яке здійснювали Міністерство культури Польщі та Інститут „Полоніка“, велику частину зобов`язань взяв на себе офіційно Гарнізонний храм, зокрема — погодився фінансувати риштування упродовж всієї реставрації. У грудні 2018 року було завершено перший етап. Неймовірно, але почерк Екштайна збережено, лихоліття та руйнування не знищило цей шедевр».

Багатолітній настоятель Гарнізонного храму свв. апостолів Петра і Павла, а нині Преосвященний Владика Степан Сус пригадав початки реставраційних робіт:

«Ця велика стеля 1000 метрів квадратних була розділена на 3 етапи реставрації, але ми не побоялися ризикувати для того, щоб всю стелю заставити риштуванням і залучити більше спеціалістів та відновити ці унікальні фрески. Хочу щиро подякувати усім за те, що не боялися іти вперед, за довіру. Це свідчення того, як багато ми можемо робити добрих, світлих справ. Дякую за те, що ми маємо нагоду сьогодні здійняти голову вгору і побачити працю багатьох людей, багатьох реставраторів. Це те світле, що ми залишимо наступним поколінням, щоб всі, хто прийде у цей храм, сказали: «вау, яка краса».

Урочистість у Гарнізонному храмі Свв. апостолів Петра і Павла. Фото: Духовна велич Львова
Урочистість у Гарнізонному храмі Свв. апостолів Петра і Павла. Фото: Духовна велич Львова

Читайте також: Громадськість Львова 12 років бореться за відновлення будинку композитора Ярославенка

Схожі новини