Передплата 2024 ВЗ

Дозріває малина і цвіте верба...

Осінь опирається наближенню зими, але сніги-морози уже близько

На календарі — середина листопада, за якихось два тижні прийде номінальна зима, а нам з вами ще вчувається відгомін золотоосінньої благодаті.

Ось яке «літнє» фото, зроблене вчора, надіслав нашій редакції житель одного із сіл на Тернопільщині Степан Вивірка. Дев'ять кілограмів ремонтантної малини зібрала його дружина на своїй ділянці. Такого пізнього урожаю господар не пам'ятає. Зазвичай плодити ця ягода припиняє з першими приморозками, на початку жовтня. Але матінка-природа вміє дивувати!

«Передзимову» малину засушили — взимку варитимуть з неї антипростудні чаї. І згадуватимуть про відносно теплу, таку приємну осінь.

Малина
Малина

А ось фото з карпатського, більш холодного регіону — цвіте верба! Фото надав нам краєзнавець Олекса Тренич. Знимкував, подорожуючи на території Національного природного парку «Сколівські Бескиди» між селами Труханів і Кам'янкою. Неподалік відомого водоспаду. Каже: скільки себе пам'ятає, не бачив, щоб у листопаді, на висоті 800 метрів з'являлися вербові котики.

Верба
Верба

У зв'язку з такою природною аномалією Олексій Васильович написав романтично-жартівливий пост:

«Не я б'ю, верба б'є! Від нині за тиждень Великдень буде…». Традиційний весняний вислів видається пізньої осені за жарт… Але то витівки самої природи, яка подарувала у цю пору цвітіння верби. І не де-небудь, а на острові Пасхи, що біля відомої всім Кам'янки. А, можливо, саме тут збираються 12 місяців?.. Місцина, направду дуже екзотична!".

Відносним теплом небесна канцелярія радуватиме нас недовго. Синоптики обіцяють з дня на день різке похолодання, а невдовзі — перший у низинах сніг. Та й народна мудрість каже, що «Михайло приїздить на білому коні» (йдеться про релігійне свято, яке припадає на 21 листопада). Побачимо, наскільки точні ці віщування…

Читайте також: Синоптики розповіли про погоду на понеділок

Схожі новини