Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Правоохоронці викрили лікарку, яка підробляла сертифікати вакцинації

  • 08.11.2021, 12:30
  • 652

Фальшиві сертифікати тепер анулюють

СБУ викрила ще схему махінацій із даними про вакцинацію від COVID-19: неправдиві відомості в електронну систему «eHealth» вносила лікарка на Івано-Франківщині.

Як встановило слідство, незаконну схему організувала заступниця директора однієї з комунальних лікарень Івано-Франківської області. До неї зверталися громадяни, які не хотіли вакцинуватися, однак потребували свідоцтва в застосунку «Дія».

Лікар не робила їм щеплення. Вона незаконно вносила їхні персональні дані в електронну систему охорони здоров’я «eHealth» через програму «Medics» як нібито вакцинованих.

Невикористану вакцину медик списувала.

За попередніми даними, за незаконні послуги зловмисниця брала 2,5 тисячі гривень з людини.

Під час обшуку у службовому кабінеті зловмисниці, правоохоронці вилучили: комп’ютерну техніку, яку вона використовувала для внесення даних в інформаційну систему Національної служби здоров’я України; журнал обліку вакцинованих осіб, інші документи, що підтверджують протиправну діяльність.

Наразі посадовиці планують оголосити підозру за ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Відомо, що підробка та збут тестів і сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу — кримінальне правопорушення. Воно карається штрафом до 17 тис. грн, арештом до 6 місяців або обмеженням волі до двох років. За використання завідомо фальшивого документа також пеердбачено до 2 років обмеження волі.

Читайте також: «Непліддя не викликають, телефонів не блокують»

Схожі новини