Передплата 2024 «Добра кухня»

Проміжні вибори: ОПОРА фіксує залучення адмінресурсу і використання бюджетних коштів

  • 29.10.2021, 17:03
  • 483

За результатами позапартійного спостереження, ОПОРА констатує масове залучення посадових осіб центральних органів влади

12 кримінальних справ відкрили правоохоронці щодо порушень під час передвиборної кампанії на проміжних виборах (голосування відбудеться уже цієї неділі) народних депутатів на Херсонщині, Черкащині та місцевих виборів у Харкові. Про це під час брифінгу розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА.

Про це інформує 5 канал.

За даними ОПОРИ, на Черкащині та Херсонщині основними технологіями під час передвиборної кампанії залишаються використання адмінресурсу, зокрема залучення високопосадовців. Також був зафіксований і активний підкуп виборців та реєстрація кандидатів-двійників. Зафіксували також порушення правил проведення агітації та використання «чорного піару», особливо в соцмережах. Схожі випадки зафіксували і в Харкові, де в неділю обиратимуть мера міста. Єдине, виборців підкуповують обіцянками, до прикладу надати пільги на проїзд у громадському транспорті та компенсації за оплату комунальних послуг.

«Якщо говорити про підкуп виборців, то ми не зафіксували в Харкові безпосередніх інцидентів, які мають ознаки підкупу виборців в розумінні кримінального кодексу чи в розумінні виборчого кодексу, але ми підкреслюємо, що в Харкові є проблема, як і на попередніх місцевих виборах в інших громадах з фокусуванням уваги виборців на матеріальних певних благах», — сказав старший аналітик Громадянської мережі «ОПОРА».

«На Черкащині, 197 виборчий округ було розповсюджено матеріали агітаційного порядку з фейковим номером кандидата, відповідно це чітко свідчить про те, що має місце не лише політологічне поняття, а й свідомий умисел з метою введення в оману виборців, разом з тим роздавалися газети, які містили недостовірні відомості щодо змісту програми», — розповіла голова правління «ОПОРИ» Ольга Айвазовська.

Посадові особи центральної та місцевої влади де-факто підтримували висуванців різних політичних сил, а ціла низка кандидатів займала на час виборів владні посади. Втім, відвідування президентом України Володимиром Зеленським під час робочого візиту громад ОВО № 197 Черкаської області спільно з кандидатом від правлячої партії «Слуга народу» Віталієм Войцехівським стало однією з найважливіших демонстрацій необхідності посилення гарантій політичної нейтральності публічної адміністрації в Україні.

Не лише представники правлячої партії «Слуга народу» зловживали бюджетними ресурсами у виборчих інтересах, але за оцінками спостерігачів саме вони мали найбільший доступ до заходів ресурсних та резонансних програм.

Читайте також: Шостий президент набиває Україні татуювання «Тут був Вова»

Схожі новини