Передплата 2024 ВЗ

Новий варіант коронавірусу може "оминати" антитіла після вакцинації, - дослідження

  • 28.10.2021, 20:30
  • 941

Ті антитіла, які знищують попередні мутації коронавірусу, безсилі проти варіанту А.30

Фото умовне із сайту volodymyrets.city
Фото умовне із сайту volodymyrets.city

Про це пише Курсор.

Рідкісний варіант COVID-19, який виявили у кількох пацієнтів в Анголі та Швеції навесні 2021 року, може бути надзвичайно стійким до вакцин-індукованих антитіл.

Нове дослідження про це опубліковане у журналі Nature Molecular and Cellular Immunology.

Уперше А.30 виявили у Танзанії в лютому. Зараз він може становити загрозу світу, який все більше покладається на вакцини від коронавірусу, але поки що є ізольованим.

A.30 — це відгалуження від лінії A, яка є коренем пандемії та однією з перших ідентифікованих.

Однак він помітно відрізняється від інших варіантів у порівнянні з варіантами Beta (B.1.351) та Eta (B.1.525) у цьому дослідженні множинними мутаціями у білку Spike. Цікаво, що деякі з цих мутацій перебувають у двох окремих доменах, які безпосередньо збагачені антитілами. Тобто, ймовірно, що вакцина може не працювати так само добре проти A.30 в порівнянні з іншими варіантами.

Наразі існують дуже мало секвенованих випадків A.30, з трьома послідовностями Анголи і однією послідовністю зі Швеції з моменту його відкриття в Танзанії.

Відтак, щодо цього варіанту було дуже мало досліджень.

Щоб з'ясувати, наскільки небезпечний цей варіант, дослідники з німецького Геттінгена, використовували кілька ліній клітин людини, щоб вивчити, наскільки успішно вірус може інфікувати клітини-господарі, перш ніж піддати його антитілам, які розвиваються після вакцинації. Це зробили для того, щоб перевірити, чи зберігають вони ту ж саму ефективність проти мутацій А.30.

Порівняно з Beta та Eta, A.30 продемонстрував значно покращене проникнення у більшість клітин-господарів, зокрема — у клітини нирок, печінки та легень, та був стійкий до терапії моноклональними антитілами, яку застосовують від COVID-19 (бамланівімаб), але він був уразливим для комбінованої терапії іншими моноклональними антитілами (бамланівімабом і етесевімбом).

Під час тестування проти вакцин-індукованих антитіл від вакцин Pfizer-BioNTech і Oxford-Astrazeneca A.30 виявився більш стійким, аніж інші протестовані варіанти.

Дослідники зробили висновок, що цей варіант може бути більш вправним під час проникнення в клітини, маючи набір інструментів для ефективної протидії вакцинам. Такі результати свідчать, що найближчими місяцями слід уважно стежити за A.30, і країнам треба приділяти пріоритетну увагу профілактичним заходам, які зупинять спалах, якщо A.30 стане більш поширеним.

Наразі ВООЗ не класифікує його як варіант, який викликає занепокоєння. Ймовірно, через його незначне поширення.

Читайте також: Україна встановила антирекорд захворюваності

Схожі новини