Передплата 2024 «Добра кухня»

У Китаї анонсували літаючий автомобіль

  • 27.10.2021, 11:15
  • 542

Дочірня компанія китайського виробника електромобілів Xpeng анонсувала прототип літаючого автомобіля, який зможе їздити і звичайними дорогами

Серійне виробництво моделі планують запустити у 2024 році, пише CNBC.

Новий концепт-кар HT Aero був представлений на форумі Xpeng Tech Day, де автовиробник також представив останню версію вдосконаленої системи допомоги водію під назвою Xpilot 4.0. Уточнюється, що автомобіль, що літає, ще не надійшов у продаж, тому його остаточний дизайн може змінитися. Розпочати випуск HT Aero компанія планує у 2024 році. Прототип моделі нагадує вже існуючий XPeng P7 і виглядає як тридверний седан із двома місцями для пасажирів, електродвигуном та гвинтами для зльоту.

За задумом конструкторів, в порівнянні з моделлю XPeng P7 автомобіль HT Aero матиме в половину полегшений кузов. Ця особливість дозволить машині їздити дорогами, а потім літати на невеликих висотах. Заявлено, що максимальна швидкість розгону становитиме 130 км/год, а час польоту буде обмежено — півгодини.

У компанії підкреслили, що літаючому транспорту додадуть низку додаткових засобів безпеки, включаючи парашути. Крім того, творці передбачили систему автопілота, яка дасть оцінку ситуації як на дорогах, так і в повітрі. Для керування концепт-каром крім керма в салон додали джойстик для зручності під час польотів. Приблизна вартість автомобіля майбутнього становитиме близько 157 тисяч доларів.

Електричні автомобілі з вертикальним зльотом та посадкою викликали великий інтерес у автовиробників та стартапів. І хоча перед широким використанням цих транспортних засобів постає низка проблем, у тому числі регулювання та безпеки, минулого тижня компанія Xpeng вже залучила 500 мільйонів доларів від низки зовнішніх інвесторів, включаючи відомі венчурні компанії.

Читайте також: Переворот у Судані: скасовано всі авіарейси

Схожі новини