Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Полтаві продають «членовіз» Щербицького

За виручені кошти хочуть купити електромобіль

За кермо ГАЗ-14 сідає водій Полтавської обласної ради Павло Буряк, що керував цим раритетом понад 10 років. Фото “Новини Полтавщини”
За кермо ГАЗ-14 сідає водій Полтавської обласної ради Павло Буряк, що керував цим раритетом понад 10 років. Фото “Новини Полтавщини”

У Полтаві виставили на аукціон цікавий автомобіль. Мова про радянський «членовіз» ГАЗ-14, яким у минулому столітті їздив, зокрема, перший секретар комуністичної партії України Володимир Щербицький.

До Полтави радянський «лімузин» потрапив із москви, обслуговував тодішній обком партії і високопоставлених гостей регіону. Це авто зійшло з конвеєра горьківського автомобільного заводу 1980 року. Було випущено 1114 машин такої моделі. Їх не продавали: ГАЗ-14 призначалися для міністрів союзних республік, перших секретарів обкомів і директорів великих стратегічних підприємств колишнього союзу.

Автомобіль оснащений кондиціонером, автоматичною коробкою передач, двома карбюраторами, 5,5-літровим бензиновим двигуном потужністю 220 кінських сил, телефонним зв’язком, радіоприймачем із автопошуком і функцією збереження каналів. Максимальна швидкість «членовоза» — 175 кілометрів на годину. 2008 року цьому ГАЗ-14 присвоїли статус «об'єкта культурно-технічної спадщини срср».

Водій Полтавської обласної ради Павло Буряк керував цим раритетом понад 10 років. Каже, свого часу під сидінням знайшов кілька аркушів паперу, на яких зазначалися технічні характеристики машини й перелік партійних бонз, що мали право користуватися нею… Останніми роками цей раритет перебував на балансі комунальної установи Полтавської обласної ради з експлуатації адмінбудівель. За словами її директора Володимира Брюханя, на послуги з оренди авто певний попит був. ГАЗ-14 полтавці найчастіше орендували для весільних кортежів. Однак уже кілька років машина зі свого гаража не виїжджала. Схоже, полтавці її «декомунізували»…

У ході незалежної оцінки ГАЗ-14 визначили його ринкову вартість — 700 тисяч гривень. Однак планують виручити за машину удвічі більше. За виручені кошти обласна рада планує придбати електроавтомобіль — щоб знизити витрати пального на перевезення посадових осіб.

Схожі новини