Передплата 2024 «Добрий господар»

Die Welt: "Шольц має вийти з-під впливу Шредера"

Соромно, що "шредеризація" стала у європейській політиці "терміном, який описує те, як авторитарні режими купують вплив у наших демократіях", наголошує Die Welt

«Європейський Союз любить мріяти про те, аби бути силою, яка встановлює правила, — зазначає коментатор німецької газети Die Welt Клєменс Вергін. — А зараз ми є свідками того, як Москва продовжує порушувати міжнародне право й загрожувати мирному порядку в Європі. До того ж незадовго до початку зими Кремль демонструє нам нашу безпорадність і залежність від поставок російських енергоносіїв».

На думку коментатора Die Welt, нинішні високі ціни на газ мають багато причин, але «вони також є наслідком російської політики обмеження газових поставок». У такий спосіб «Москва чітко дає зрозуміти, що могла би розв'язати газові проблеми Європи, якби ЄС змінив свою політику щодо Росії», пише Клєменс Вергін. І підкреслює: «Це саме такий різновид шантажу, про який завжди попереджали критики газопроводу» Північний потік-2″.

Нагадаємо, після виборів до Бундестагу, які відбулися 26 вересня, у Німеччині тривають переговори щодо урядової коаліції. Зокрема, про неї намагаються домовитися Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), «Зелені» й ліберальна Вільна-демократична партія (ВДП).

У цьому контексті автор коментаря у виданні Die Welt звертає увагу на те, що «поряд із партією „Ліві“, СДПН має у своїх лавах найбільш виразних прихильників Москви». На думку Клєменса Вергіна, настав час, аби «соціал-демократи нарешті зайняли більш критичну позицію щодо Москви й зосередилися більше на інтересах держав Східної Європи, розташованих між Берліном і Москвою».

Як відзначає автор коментаря, «Зелені» й чимало членів ВДП мають набагато жорсткіший, ніж соціал-демократи, погляд «на неоімперіалістичну політику Путіна». І тому, на думку публіциста, «на коаліційних переговорах „Зелені“ й ВДП повинні схиляти Олафа Шольца, кандидата СДПН у канцлери, до того, аби той… вийшов із-під впливу ексканцлера від соціал-демократів Герхарда Шредера, чия пропутінська лобістська політика компроментує не лише СДПН, а й цілу Німеччину».

Соромно, що «шредеризація» стала у європейській політиці «терміном, який описує те, як авторитарні режими купують вплив у наших демократіях», підсумовує Die Welt.

Читайте також: За що фракція СДПН у Бундестазі може заплатити мільйон євро штрафу?

Схожі новини