Передплата 2024 «Добрий господар»

У німецькому Кельні до молитви закличуть муедзини

Влада німецького міста Кельна (федеральна земля Північний Рейн-Вестфалія) оголосила про початок пілотного проєкту, в рамках якого місцевих мусульман на п'ятничні молитви до мечетей закликатимуть муедзини - за допомогою гучномовців

У Німеччині, пише видання Tagesspiegel, проживають зараз близько 5,5 мільйона мусульман (третина — у землі Північний Рейн-Вестфалія). У ФРН діють близько трьох тисяч мечетей, але тільки до близько одного відсотка віруючих-мусульман на молитву закликають за допомогою гучномовця. А вперше, нагадує Tagesspiegel, заклик муедзина почули у ФРН 1985 року, і тоді дозвіл на це дав суд.

«Місто Кельн хоче дозволити муедзинам закликати мусульман до молитви з усіх 45 мечетей — у рамках пілотного проєкту», — повідомляє Tagesspiegel. Бургомістерка Кельна Генрієтта Рекер, пише видання, каже у цьому контексті про «знак поваги» до ісламської громади та релігійну свободу.

«Спочатку дозвіл буде видано на два роки, — інформує Tagesspiegel. — Муедзин зможе закликати мусульман молитися лише п'ятницями, із 12-ї до 15-ї години, протягом п’яти хвилин. Максимальний рівень гучності цих закликів буде різним, залежно від розташування мечетей. Місцеві жителі мають бути про все це поінформовані, а громади мечетей повинні призначити контактну особу — на випадок запитань або скарг».

Читайте також: Росія всюди стирає ідентичності підкорених народів

Схожі новини