Передплата 2024 «Добрий господар»

Самостійність у дитини: поради для батьків

  • 12.10.2021, 14:07
  • 2 652

Навички повсякденної самостійності у дітей мають розвиватися з перших років життя.

Самостійність у дитини: поради для батьків
Самостійність у дитини: поради для батьків

Прагнення до виконання загальних завдань самому — це один з головних факторів дорослішання, який визначається психічними особливостями мозку. Зазвичай це відбувається у період з двох до трьох років. Паралельно з цим вибудовується лінія спілкування, нові експерименти тощо.

Самостійність та батьки: що робити?

Мати та батько мають ненав’язливо допомагати дитині виховувати самостійність. Це не означає, що треба повністю передати кермо влади в руки дитини. Тут потрібний обережний контроль, але дитина має засвоїти, що частина її дій відбувається із власного розсуду.

Деякі речі та звички можна виховувати у малюка раніше. Наприклад, окремо спати від батьків можна вже через пів року. Щоб не спричиняти дискомфорт, можна дізнатися заздалегідь, як навчити дитину засинати самостійно у різному віці без зайвих проблем. Детальніше про це можна дізнатися в EVA Blog.

Що мають робити батьки:

  • спокійно пояснюйте дитині, де була помилка;
  • не соромтесь хвалити дитину за її правильні дії;
  • у конфліктних ситуаціях намагайтеся дати право вибору та дійти компромісу.

Отже, виховання самостійності у дитини — це важкий процес, який зав’язано на фізичних можливостях та психологічних особливостях формування малюка.

Ігрова форма виховання: як перетворити доросле життя на приємність?

Сформувати навички до самостійного прийняття рішень можна завдяки спеціальним іграм, які можуть влаштувати батьки. Наприклад, серед них можуть бути:

  • приготування сніданків — довірте дитині формування бутерброду з інгредієнтів, що є у наявності;
  • побудова будинків та містечок з конструктора або інших деталей — так дитина усвідомлює власну компетентність у важливих питаннях;
  • зробіть процес одягання вранці певним змаганням на швидкість, але дайте дитині право вибору конкретних речей у гардеробі.

Тож при постійному спілкуванні між дітьми та батьками можна встановити здорову самостійність. До того ж малюкам потрібно відчувати турботу та підтримку від дорослих.

Схожі новини