Передплата 2024 «Добрий господар»

На Рівненщині – поліомієліт!

Аби зупинити хворобу, навіть щеплених дітей додатково імунізують

На Рівненщині — спалах поліомієліту. Востаннє цю недугу кілька років тому фіксували на Закарпатті. Нині вона знову шириться Україною. Під загрозою — усі невакциновані. Одна дівчинка опинилася у лікарні, бо стала падати на ніжки.

Поліомієліт — інфекційне захворювання, яке швидко поширюється через брудні руки, слину, їжу чи фекалії. Хвороба здатна уражати центральну нервову систему і призводити до паралічу. Ці процеси навіть попри лікування, на жаль, незворотні.

Сім’я, в яку прийшла, — багатодітна. Вона мешкає на околиці Рівного, в селі Велика Омеляна. Батьки виховують десятеро синів та дочок. У всіх — жодного щеплення! Від вакцинації дітей дорослі відмовилися свідомо — нібито через релігійні переконання. Маленькій дівчинці, яка раптово почала падати на ніжки, менше ніж півтора року. Що їй погано, помітили рідні на початку вересня. Звернулися до сімейного лікаря, та за кілька днів довелося лягати у Рівненську обласну дитячу лікарню.

— Медики повідомили, що є випадок гострого в’ялого паралічу. Є різні причини такої симптоматики, у тому числі — певні штами поліовірусів. Тому в дитини взяли біологічний матеріал, який був направлений до європейської лабораторії у Хельсінкі (Фінляндія). Там підтвердили найгірші очікування, — сказав головний санлікар Рівненської області Роман Сафонов.

Також вірус підтвердили в інших дітей із цієї сім’ї. Шестеро з них хворіють безсимптомно (при цьому вірус з організму вже нікуди не подінеться). А от найменша дівчинка може залишитися назавжди прикованою до ліжка. Бо ж давно відомо — найстрашніша ця недуга саме для малечі до 5-ти років. Тож не випадково немовлят вакцинують у перші місяці життя.

Почалося епідрозслідування — в область відправили команду епідеміологів та вірусологів. Вони мають з’ясувати коло осіб, з якими контактувала інфікована родина, взяти на дослідження їхні біоматеріали. Адже поліомієліт легко можуть підхопити усі невакциновані, у тому числі дорослі. А ще, вона не лікується! Єдиний метод профілактики — щеплення.

Ситуацію на Рівненщині визнали надзвичайною. Зважаючи на загрозу поширення хвороби, в області вирішили провести додаткову кампанію з вакцинації дітей від поліомієліту. Міністерство охорони здоров’я призначило так званий «нульовий тур» впровадження поліомієлітної вакцини для дітей у віці до п’яти років на період з 11 по 22 жовтня у всій Рівненській області, незалежно від раніше проведеної вакцинації. Ще три тури пройдуть протягом 90 днів. Вони повинні охопити усіх дітей цієї вікової групи. Нещеплених не допустять в дитячі садки та школи!

— Рівень імунізації дітей від поліомієліту є недостатнім. Лише 53% дітей у віці до одного року отримали планові щеплення в 2021 році, — наголосив головний санітарний лікар України Ігор Кузин.

Не краща ситуація й з іншими щепленнями. Тож поки одні міркують, чи варто їм вводити вакцину від коронавірусу, інші б’ють на сполох: через відмову від обов’язкових дитячих щеплень можуть повернутися й інші хвороби-убивці, що косили людство сотнями тисяч у минулих століттях.

Читайте також: Півторарічній дитині діагностували поліомієліт: раніше батьки відмовились від вакцини

Схожі новини