Передплата 2024 ВЗ

США й «Талібан» провели перші перемовини після захоплення влади в Афганістані

  • 10.10.2021, 13:35
  • 520

США переговорили з талібами вперше після захоплення влади в Афганістані

Про це повідомляє BBC.

Зустріч між США і «Талібаном» почалась у суботу, 9 жовтня, і продовжиться у неділю, 10 жовтня. Переговори відбуваються у Катарі.

На перемовинах обговорюють такі теми:

  • стримування екстремістських угруповань;
  • евакуація громадян США;
  • гуманітарна допомога.

Як заявили офіційні представники США, перемовини — це продовження взаємодії з «Талібаном» з метою захисту національного інтересу й аж ніяк не визнання легітимності уряду бойовиків.

Виступаючи після початку переговорів з США, «міністр закордонних справ» Афганістану Амір Хан Муттакі сказав, що обидві сторони погодилися дотримуватися умов Дохінської угоди, яку підписали в 2020 році. Угода включає в себе зобовʼязання «Талібану» із протидії терористичним угруповуванням (зокрема, «Аль-Каїді»).

Муттакі сказав, що офіційні особи США також сказали талібам, що допоможуть в доставці вакцин від коронавірусу і гуманітарної допомоги. «Міністр» сказав журналістам, що «Талібан» хоче поліпшити відносини з міжнародним співтовариством, але також попередив, що ніхто не повинен втручатися у внутрішню політику будь-якої країни.

США ще не прокоментували деталі суботніх переговорів, але офіційний представник Держдепартаменту раніше заявив, що представники Штатів будуть використовувати зустріч, щоб тиснути талібів, щоб вони поважали права жінок, формували інклюзивний уряд і дозволяли гуманітарним агентствам працювати.

Читайте також: Трамп: Росія й Китай вивчають кинуту в Афганістані американську техніку

Схожі новини