Передплата 2024 «Добрий господар»

Президент Сирії врятував свого дядька від французької тюрми

  • 09.10.2021, 11:45
  • 561

Президент Сирії Башар Асад дозволив своєму дядькові Ріфату Асаду (братові батька, Хафеза Асада) повернутися на батьківщину після майже 30-річної еміграції в Європі

Фото Michel Euler
Фото Michel Euler

Як пише саудівська газета «Аль-Ватан», так Асад-молодший врятував свого родича від тюремного ув'язнення у Франції.

Ріфат Асад мав відбути чотири роки у в'язниці за податкові злочини, шахрайство і відмивання грошей.

Згідно з повідомленням, в Сирію Ріфат Асад повернувся як «простий громадянин» за умови, що після повернення він не буде займатися політикою.

Судячи з усього, на це у нього немає ні сил, ні коштів: 84-річний дядько президента хворий, у Франції та Іспанії конфісковані майже всі його активи — приблизно 700 млн євро.

Ріфат Асад під час президентства свого старшого брата (батька нинішнього сирійського диктатора Башара Асада) був віце-президентом Сирії і очолював елітний підрозділ «Оборонні бригади».

Цей підрозділ займався забезпеченням внутрішньої безпеки режиму. У 1982 році «Оборонні бригади» придушили повстання ісламістів в місті Хама. За неофіційними даними, там вбили понад три десятки тисяч людей. Серед загиблих лише кілька тисяч були бойовиками терористичного угрупування «Брати-мусульмани».

Решта загиблих були мирними мешканцями Хами, які не брали участь у повстаннях.

Після цього Ріфата стали називати «м'ясник Хами».

У 1984 році він очолив спробу військового перевороту в Сирії, яка завершилася провалом.

Тоді він з групою своїх соратників втік з Сирії в Швейцарію, а потім влаштувався у Франції.

Там дядько нинішнього сирійського президента зайнявся будівельним бізнесом, ставши згодом одним з провідних будівельних підрядників в країні.

Розслідування його бізнес-діяльності розпочали ще в 2013 році з ініціативи антикорупційних НКО «Трансперенсі інтернешнл» (Transparency International) і «Шерпа» (Sherpa).

Вони звинуватили його в порушенні антимонопольного законодавства і порушенні закону про найм робочої сили.

Інші пункти звинувачення — шахрайство, незаконне використання сирійських бюджетних коштів і відмивання капіталу — додалися вже під час слідства.

Сам Ріфат Асад заперечував всі звинувачення, стверджуючи, що всі його кошти і активи дісталися йому абсолютно легально як прибуток від бізнесу і багаторічної допомоги від короля Саудівської Аравії Абдалли.

Читайте також: США вдарили по Іраку та Сирії

Схожі новини